George Tuță, PNL: Viitorul muncii înseamnă și automatizare. Nu este cazul să mai ignorăm beneficiile mașinilor

George Tuță, PNL: Viitorul muncii înseamnă și automatizare. Nu este cazul să mai ignorăm beneficiile mașinilor
foto: romaniatv.net
Publicat: 09/11/2022, 10:17

„România Viitorului – Automatizare și viitorul Muncii” a reprezentat principala temă de discuții în cadrul evenimentului de amploare care s-a desfășurat marți, 8 noiembrie, de la ora 15:00, la Camera Deputaților, la sala „Iuliu Maniu”.

Printre cei prezenți s-au numărat reprezentanți din mediul academic din Cluj Napoca și București, din industria de profil, ministrul Cercetării, Inovării și București, din industria de profil, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, europarlamentarul Victor Negrescu, președintele ANCOM – Vlad Stoica, parlamentari, oficiali guvernamentali și alți actori relevanți în domeniu, inclusiv reprezentanți ai fundației UIPath.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat că societatea trebuie să contribuie la viitorul muncii, să accepte schimbarea, să o integreze, pentru a obţine beneficii şi pentru a combate discursurile alarmiste care induc frici nejustificate pentru că roboţii nu vor lua locurile de muncă ale oamenilor, ci vor crea un spaţiu pentru locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite.

De asemenea, europarlamentarul Victor Negrescu a transmis că sprijină discuțiile cu privire la viitorul muncii și a recomandat modelul Parlamentului European al grupului de lucru pe teme legate de viitor și noi tehnologii pentru a fi replicat la nivelul României într-o comisie parlamentară, unde să fie abordate automatizarea și viitorul muncii și să fie incluse teme legate de educație, competențe, industrii creative, domeniul digital și munca.

George Tuța: Viitorul muncii este acum. Globalizarea, schimbările tehnologice şi automatizarea schimbă deja modul în care lucrăm

Moderatorul dezbaterilor a fost George Tuță, deputat PNL Ilfov, chestorul Camerei Deputaților.

„La începutul mandatului am avut o iniţiativă de modificare a Codului Ocupaţiilor din România în sensul introducerii unor noi ocupaţii şi eliminării altora care s-au pierdut între timp. Din această ultimă categorie, exemplul cel mai elocvent este cel al numărătorului de bani, o ocupaţie înlocuită de un mic aparat dotat cu cleme rotative şi un senzor cu infraroşu. (…) Omul nostru, numărătorul de bani, nevoit să o ia de la capăt, s-a orientat către alte domenii care presupuneau obligatoriu interacţiune umană: servicii sau industrii neautomatizate.

Însă viitorul muncii înseamnă şi automatizare. Nu este cazul să mai ignorăm beneficiile maşinilor, pentru că asta ar însemna că menţinem un randament economic slab, o competitivitate scăzută, un puls slab al inovării.Poate cea mai mare lecţie despre viitorul muncii este că schimbarea tehnologică nu se profilează într-un orizont îndepărtat şi nedefinit. Viitorul muncii este acum. Globalizarea, schimbările tehnologice şi automatizarea schimbă deja modul în care lucrăm, schimbă structura locurilor de muncă şi conduc la crearea de noi locuri de muncă. Numărătorul nostru de bani trebuie să fie sprijinit ca de mâine să se poată reorienta către un alt job.

Guvernul şi Parlamentul trebuie să definească corect provocările şi să facă reglaje acolo unde este cazul. Trebuie să fie realist cu obiectivele, imparţial şi perfect conştient de provocările viitorului. Să promoveze automatizarea dar, în acelaşi timp, să privească spre oameni, spre comunitate. De aceea, mă voi concentra pe viitorul muncii, pentru a construi un cadru prin care să beneficiem de automatizare”, a transmis deputatul PNL Ilfov George Tuţă.

Propunere: Comisie specială a Camerei Deputaților pentru Automatizare și Viitorul Muncii

În cadrul evenimentului s-a constatat necesitatea unei abordări integrate a subiectelor legate de muncă şi tehnologii, iar reprezentanţii mediului academic au propus ca Parlamentul să fie spaţiul de lucru. Astfel, ar putea fi înfiinţată o Comisie specială a Camerei Deputaţilor pentru Automatizare şi Viitorul Muncii, ce poate reprezenta fundamentul unor dezbateri, analize şi iniţiative care să rezulte în decizii corecte pentru viitor. Un viitor digital, automatizat şi aliniat la nevoile oamenilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun