VIDEO | Valeriu Gheorghiță, despre tulpina românească a COVID-19: ”Când ai transmitere comunitară foarte mare și vaccinare foarte scăzută, condițiile sunt îndeplinite”

Publicat: 21 10. 2021, 00:08
Actualizat: 21 10. 2021, 13:53

This browser does not support the video element.

Virusul SARS-CoV-2 poate, teoretic, să evolueze într-o „variantă românească”, dat fiind faptul că transmiterea comunitară în România este foarte ridicată, iar nivelul de vaccinare este foarte scăzut, spune coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță.

Statistic, România se află la coada clasamentului european în ceea ce privește vaccinarea și pe primul loc la nivel mondial la numărul de persoane decedate raportat la totalul populației.

„Din punct de vedere teoretic, când ai multiplicarea virusului la un număr foarte mare de persoane – pentru că avem un număr foarte mare de cazuri -, transmiterea de la un om la altul este crescută și atunci virusul nu va face altceva decât să se adapteze în permanență și să evolueze. Există această posibilitate teoretică (de a apărea o tulpină românească – n.r.). Și celelalte variante virale, și varianta Alpha „Britanică”, și varianta Delta din India, au apărut în țările în care, evident, transmiterea era foarte crescută, numărul de infectare era foarte mare și rata de vaccinare era foarte scăzută. Sunt, teoretic, condițiile îndeplinite”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la TVR.

Medicul a făcut un nou apel pentru vaccinare, susținând că este vorba de sănătatea noastră și nu trebuie ratată șansa de a limita efectele pandemiei și de a putea reveni la o viață normală. Valeriu Gheorghiță a precizat că, acum, capacitatea de vaccinare este de peste 100.000 de persoane pe zi.

„Aceasta este o perioadă de oportunitate și cred că nu trebuie să pierdem acest moment în care oamenii se adresează într-un număr mai mare pentru vaccinare. Trebuie să creștem accesibilitatea la centrele de vaccinare în acest moment. În România, sunt peste 920 de centre de vaccinare, ceea ce înseamnă o capacitate de peste 100.000 de persoane care pot fi vaccinate într-o singură zi”, a afirmat Gheorghiță.

Medicul a reamintit că de vineri până luni va fi organizat un maraton de vaccinare în București, care va avea centre de vaccinare deschise 24 de ore, în fiecare sector.

„Pentru municipiul București, la sfârșitul acestei săptămâni, începând de vineri dimineața până luni dimineața, vom avea un maraton de vaccinare, denumit „Maratonul pentru viață”, în care să dăm posibilitatea ca pentru trei zile neîntrerupt, și ziua, și noaptea, să permitem oamenilor accesul la vaccinare.

Sunt șase centre de vaccinare în câte un sector, la Sectorul 1 – în centrul de vaccinare de la Romexpo, în Sectorul 2 – Centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan, în Sectorul 3 – la Biblioteca Națională, în Sectorul 4 – la Palatul Copiilor, în Sectorul 5 – la Liberty Mall și în Sectorul 6 – la Clubul Seniorilor „Mihai Eminescu”, a precizat Valeriu Gheorghiță.