Gigantul rusesc Gazprom a achiziționat cu peste un miliard de dolari fosta participație Shell la compania Sakhalin

Publicat: 27 03. 2024, 16:39
Actualizat: 27 03. 2024, 16:59

Compania energetică Gazprom a achiziționat cu peste un miliard de dolari o participație de 27,5%, deţinută anterior de Shell la producătorul rus de gaze naturale lichefiate (GNL) Sakhalin Energy. 

Gigantul rusesc Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, a cumpărat o participație de 27,5%, deținută anterior de compania anglo-olandeză Shell la producătorul rus Sakhalin Energy. Achiziția a costat peste un miliard de dolari, informează Reuters.

Autoritățile de la Moscova au anulat ordinul, dat anul trecut, privind vânzarea participației Gazprom, Novatek, fără nicio explicație. Participația de 27,5% la Sakhalin Energy urmează a fi vândută unei alte companii, Sakhalin Project, pentru suma de 94,8 miliarde de ruble, adică 1,02 miliarde de dolari, firma fiind deținută de integral de Gazprom.

Gazprom deţine 50% în Sakhalin Energy, situată în insula Sakhalin, iar printre acţionari se numără și firmele nipone Mitsui (12,5%) şi Mitsubishi (10%).

După invadarea Ucrainei, în februarie 2022, compania anglo-olandeză Shell a anunţat că va renunţa la proiect, în care deţinea o participaţie de 27,5% minus o acţiune.

În primul trimestru din 2022, compania a raportat pierderi de 1,6 miliarde de dolari legate de proiectul GNL din Rusia. Reprezentanţii Shell au refuzat să facă comentarii.

Moscova a invitat firmele interesate să obţină participaţia Shell, precum şi participaţia Exxon Mobil în proiectul Sakahlin-1 să transmită cererile lor Guvernului.

În 2022, Sakhalin Energy a fost responsabilă pentru aproape 3% din cererea globală de GNL. Navele sale de transport au mers în principal către Japonia, Coreea de Sud, China, India şi alte ţări din Asia. Anul trecut, a produs peste 10 milioane tone metrice GNL, în scădere de la 11,5 milioane tone în 2022.

FOTO: Pixabay

CITEȘTE ȘI:

Ucraina nu va mai permite tranzitul gazului rusesc din 2025. Austria, Ungaria și Slovacia, cele mai lovite state

Transgaz a încheiat 2023 cu jumătate din profitul anului anterior. Pe lângă creșterea redevențelor, de vină sunt și restanțele gigantului rus Gazprom

Romgaz a terminat anul 2023 cu un profit cu peste 10% mai mare decât în anul precedent, în timp ce producția și veniturile au scăzut