Grevă generală în Argentina: Noul președinte, „Nebunul” Milei, criticat pentru măsurile economice drastice. A concediat deja 7.000 de bugetari

Publicat: 26 01. 2024, 09:36
Actualizat: 26 01. 2024, 09:38

Noul președinte al Argentinei, Javier Milei, se confruntă cu prima grevă generală împotriva politicilor sale ultraliberale, la doar 45 de zile de la preluarea mandatului.

O parte semnificativă a populației care l-a susținut pe „El loco” (Nebunul) pare să regrete acum, deoarece măsurile lui Milei vizează o reducere semnificativă a implicării statului în economie, flexibilitatea muncii, numeroase privatizări și liberalizări ale mecanismelor financiare și comerciale, conform agenției italiene de știri Rai News.

Sute de mii de muncitori din Argentina protestează împotriva reformelor economice radicale inițiate de președintele Javier Milei. Greva este condusă de cel mai mare sindicat din țară, SGT, care a promis o mobilizare în masă împotriva campaniei lui Milei de reducere a cheltuielilor publice. La protest se vor alătura și alte sindicate mai mici. Acțiunile greviștilor afectează deja sectoare precum cel bancar, al serviciilor publice și al transporturilor, conform Ziare.com.

„Oamenii sunt furioși”

Demonstrațiile conduse de Confederația Generală a Muncii (CGT) au avut loc în principal în capitala Buenos Aires. S-au raportat perturbări grave în transporturi, în sectorul sănătății și în serviciile administrației publice, iar unele zboruri internaționale au fost suspendate din cauza grevei naționale. Sindicatele susțin că guvernul Milei încearcă să distrugă dreptul la grevă sub umbrela „noilor măsuri economice și sociale”.

După o lună și jumătate de președinție „Milei”, caracterizată de o avalanșă de proiecte de lege de dereglementare, o devalorizare de 54% a monedei naționale și măsuri de austeritate reale sau planificate, „oamenii sunt furioși (…) nimeni nu poate nega acest lucru”, a declarat co-liderul CGT, Hector Daer. Pentru el, sentimentul de nemulțumire „depășește cu mult” lumea muncitorilor.

7.000 de bugetari au fost dați afară

Bannerele afișate în piață au transmis mesaje precum „Țara nu este de vânzare”, „Nu dispariției culturii!” și „Aici nu există caste!”. Totul s-a desfășurat pe fundalul zgomotelor de petarde și tobe, sub privirile unei marionete gigantice cu imaginea lui Milei.

Guvernul a reziliat contractele a 7.000 de angajați din sectorul public, ceea ce corespunde la 5% din Produsul Intern Brut (PIB) și vizează reducerea cheltuielilor statului cu 5%.

În declarațiile anterioare, președintele Milei a afirmat că țara traversează o perioadă economică „dificilă”, anunțând decizii radicale. Subliniind că va „tăia în mod persistent cheltuielile publice”, Milei a indicat că va reduce cheltuielile de sprijin social și că instituțiile publice care înregistrează pierderi vor fi privatizate.

„Țara nu se oprește”, „Mobilizarea este minimă în comparație cu numărul de persoane care au decis să meargă la muncă”, a contracarat la prânz ministrul Securității, Patricia Bullrich, care, pe contul său, a denunțat „sindicatele de tip mafiot, managerii sărăciei, judecătorii complici și politicienii corupți, care se opun schimbării decise în mod democratic de societate”.

Grevă generală în Argentina: Președintele ultraliberal Milei se confruntă cu primele manifestări de mare amploare / Sursa foto: Twitter