VIDEO Grindeanu: „Guvernul României a alocat aproximativ 200 de milioane de lei pentru a repune în mișcare infrastructura feroviară din Portul Constanța. Primele 36 de linii, în procedură de urgență”

Publicat: 02 05. 2022, 22:02
Actualizat: 02 05. 2022, 22:32

This browser does not support the video element.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, la Antena 3, că Executivul a alocat 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a revitaliza infrastructura feroviară din Portul Constanța, fiind un punct strategic pentru transporturile maritime din zona Europei de Est. El a precizat că refacerea infrastructurii feroviare va fi realizată în două etape, astfel primele 36 de linii vor fi realizate prin proceduri urgente.

„Guvernul României a alocat aproximativ 200 de milioane din Fondul de Rezervă acum două săptămâni pentru a repune în mișcare partea feroviară. În portul Constanţa este folosită la maxim infrastructura rutieră pe când în cea feroviară undeva la 30%”, a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3.

Ministrul spune că în portul Constanța sunt 93 de linii ferate abandonate pe care erau staționate de mulți ani circa 700 de vagoane vechi. El a precizat că infrastructura feroviară se va reface în două etape, urmând ca la începutul lunii iunie să fie desemnat câștigătorul licitației, iar primele 36 de linii să între în reparații în procedură de urgență.

„Când am venit erau 97 de linii de cale ferată abandonate în portul Constanța pe care stăteau aproximativ 700 de vagoane de zeci de ani. Ţinta este de a reface această structură feroviară în port în două etape. Primele 36 de linii din cele 98 într-un mod rapid prin proceduri urgente. Undeva pe la începutul lunii iunie va fi desemnat câștigătorul, urmând să se intre în lucrările respective”, a spus ministrul Transporturilor.

De asemenea, Grindeanu a afirmat că a alocat banii necesari pentru a moderniza rutele care leagă Galațiul de Republica Moldova și Ucraina pentru a facilita transporturile mărfurilor.

Există diverse legături. Cea mai importantă este legătură de la Galaţi, legătură directă cu Republica Moldova şi cu Ucraina. Vine din sudul Ucrainei, vine pe teritoriul Republicii Moldova şi trece direct în portul Galaţi. În momentul în care a ajuns în Galaţi care este şi port maritim, altfel încât tot ce înseamnă export să iasă de acolo. Şi am alocat banii. Mai sunt legăturile de la Halmeu şi de la Vişcani care vor intra rapid prin proceduri, altfel încât ce vine şi ceea ce vrea Ucraina să exporte, în acest moment cereale, şi să-şi respecte contractele.

Totodată, ministrul spune că a semnat și aeroportul Mihail Kogălniceanu va primi finanțare europeană pentru a dezvolta zona civilă.

Am semnat trei contracte pentru Aeroportul din Constanţa Mihail Kogălniceanu care e o zonă dublă de interes militar şi civil iar aceste proiecte pe fonduri europene nu fac decât să dezvolte”, a spus ministrul Transporturilor.