Guvernul Cîțu, obligat de un criminal și un hoț de mașini să construiască două închisori noi, în valoare de 180 de milioane de euro! (EXCLUSIV)

Publicat: 19 03. 2021, 19:00
România a primit mai multe condamnări din partea CEDO din cauza condițiilor din închisori/Sursa/Mediafax Foto

Doi foști pușcăriași, dintre care unul a fost închis pentru omor deosebit de grav iar al doilea pentru furt de mașini, sunt personajele principale care au determinat Guvernul să investească peste 180 de milioane de euro pentru construcția a două penitenciare noi, dar și pentru renovarea unui număr de aproape 1.000 de celule.   

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat că, pornind la mai multe situații în care statul a fost obligat de Curtea Europenă a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească despăgubiri unor deținuți care au reclamat condițiile de detenție, Guvernul a aprobat un set de măsuri care trebuie finalizate până în 2025.

Este vorba, în principal, despre construirea a două noi închisori, unul de maximă siguranță, în comuna  prahoveană Berceni, cu 1000 de locuri și unul la Unguriu, județul Buzău, cu 900 de locuri, care va avea regim semideschis și deschis.

Pentru fundamentarea noilor măsuri s-au folosit  cauzele Bragadireanu și Rezmiveș, doi deținuți care, alături de mai multe persoane, au sesizat CEDO cu privire la „ tratamentele inumane și/sau degradante la care au fost supuși din cauza supraaglomerării și a condițiilor materiale din unitățile penitenciare și centrele de reținere și arestare preventivă”.

Sursele de finanțare pentru construirea noilor închisori, dar și pentru lucrările de renovare sunt, conform ANP, bugetul de stat, Mecanismul Financiar Norvegian și un împrumut extern, aprobat de către Guvernul României.

Deținuții care stau la baza acestei investiții uriașe sunt foștii deținuți Alexandru Bragadireanu și Daniel Arpad Rezmiveș.

Deținutul bolnav a fost legat cu cătușele de pat

Alexandru Brăgădireanu a fost condamnat la 20 de ani de detenție după ce, la data de 9 iunie 1993, a fost reținut iar apoi arestat preventiv pentru omor deosebit de grav, după ce și-a omorât, cu bestialitate, iubita.

Deținutul a avut apoi, în perioada detenției, mai multe experiențe neplăcute, mai ales că s-a îmbolnăvit grav și fost internat, în mai multe rânduri, în spitalele din sistemul penitenciar. Printre altele, fostul condamnat a relatat o situație în care ar fi fost legat cu cătușele de pat, cu toate că se afla în stare foarte gravă.

În cele din urmă, CEDO a hotărât că statul trebuie să-i plătească lui Brăgădireanu 6.500 de euro, cu titlu de daune morale.

La rândul său, Daniel Arpad Rezmiveş a fost condamnat pentru că a furat două autoturisme de lux marca BMW, din Bistriţa, în anul 2011.

După a fost plimbat prin penitenciarele Gherla, Aiud și Oradea, bărbatul a denunțat, în special, supraaglomerarea, lipsa iluminatului natural, durata scurtă a plimbării zilnice și
lipsa activităților recreative.

Acesta a afirmat că, în Penitenciarul Aiud, a împărțit o cameră de 20 de metri părați cu alți nouă deținuți, iar în camerele din Penitenciarul Oradea aerul era irespirabil din cauza supraaglomerării și a faptului că ferestrele erau mici și amplasate la o înălțime de 1,50 metri, pe un zid de 5 metri înălțime.

Rezmiveş s-a plâns  că toate aceste condiții, combinate cu lipsa de programe socioculturale și educative ori cursuri de formare profesională, au constituit pentru el un motiv de depresie și sentimente de umilire, motiv pentru care judecătorii de la Strasbourg au condamnat România să-i plătească 3.000 de euro.