VIDEO | Guvernul declină din nou solicitările sindicatelor din Educație. Cărbunaru: „Nu suntem la piață și nu operăm cu oferte”

Publicat: 25/05/2023, 22:20
Actualizat: 25/05/2023, 23:15

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat joi seară că liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis, după negocierile miniștrilor cu liderii sindicali, să nu acorde nici o creștere de salariu pentru profesori în acest an. „Oferta” Executivului se rezumă, în prezent, la acel un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe, pe care l-a propus inițial.

Cărbunaru a precizat că majorările cerute de sindicatele din Educație vor trebui făcute doar prin viitoarea Lege a Salarizării și nu acum.

„Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a spus Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a listat măsurile care sunt prevăzute deja de noile legi ale Educației. Între acestea, el a enumerat faptul că profesorii din zone defavorizate vor primi o primă de cinci salarii, se va plăti naveta, că va fi înființat un fond de premiere pentru activitatea suplimentară aflat la dispoziția directorului școlii și că se vor acorda bonusuri la pensionare cât două salarii de bază.

Cărbunaru a mai anunțat o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice – 55.000 de persoane – și o primă in iunie si una in octombrie de 500 de lei. De asemenea, Executivul menține propunerea făcută inițial în cursul negocierilor cu sindicatele. Și anume faptul că pentru alte 220.000 de persoane din sistemul de învățământ – personalul didactic și auxiliar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei.

Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării, a reiterat Cărbunaru.

„Nu suntem la piață și nu operăm cu oferte. Aș putea să fac trimitere și la alte măsuri din alte registre asumate de guvern în alte perioade. Când prețul la pompă risca să ajungă la 11-12 lei, guvernul a intervenit cu compensarea prețului, a calmat piața. Guvernul și-a asumat măsura. Când facturile au crescut, guvernul a intervenit. Așa am ajuns să avem printre cele mai mari creșteri economice”, a spus Cărbunaru, răspunzând la o întrebare privind dinamica negocierilor și perspectiva ca greva profesorilor să se înceteze în timp util pentru a menține graficul normal al examenelor.

Sindicatele din Educație au cerut o creștere salarială de 25%

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25%. De asemenea, sindicatele au cerut ca salariul unui dascăl debutant să pornească de la nivelul celui mediu brut pe ţară.

”Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.

”Astăzi le-am înaintat solicitarea noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar.

”Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a precizat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.

Citește și:

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilor. Acestora li s-ar fi spus că nu sunt bani pentru creșteri salariale

VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, despre greva din Educaţie: „Nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza”

VIDEO | Greva profesorilor continuă, după EȘECUL negocierilor de joi. Liderii sindicali cer MAJORAREA veniturilor angajaţilor din sistem cu 25%

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Meteorologii anunță o scurtă pauză de la căldură, dar apoi canicula revine în forță