VIDEO | Guvernul declină din nou solicitările sindicatelor din Educație. Cărbunaru: „Nu suntem la piață și nu operăm cu oferte”

Publicat: 25/05/2023, 22:20
Actualizat: 25/05/2023, 23:15

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat joi seară că liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis, după negocierile miniștrilor cu liderii sindicali, să nu acorde nici o creștere de salariu pentru profesori în acest an. „Oferta” Executivului se rezumă, în prezent, la acel un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe, pe care l-a propus inițial.

Cărbunaru a precizat că majorările cerute de sindicatele din Educație vor trebui făcute doar prin viitoarea Lege a Salarizării și nu acum.

„Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a spus Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a listat măsurile care sunt prevăzute deja de noile legi ale Educației. Între acestea, el a enumerat faptul că profesorii din zone defavorizate vor primi o primă de cinci salarii, se va plăti naveta, că va fi înființat un fond de premiere pentru activitatea suplimentară aflat la dispoziția directorului școlii și că se vor acorda bonusuri la pensionare cât două salarii de bază.

Cărbunaru a mai anunțat o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice – 55.000 de persoane – și o primă in iunie si una in octombrie de 500 de lei. De asemenea, Executivul menține propunerea făcută inițial în cursul negocierilor cu sindicatele. Și anume faptul că pentru alte 220.000 de persoane din sistemul de învățământ – personalul didactic și auxiliar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei.

Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării, a reiterat Cărbunaru.

„Nu suntem la piață și nu operăm cu oferte. Aș putea să fac trimitere și la alte măsuri din alte registre asumate de guvern în alte perioade. Când prețul la pompă risca să ajungă la 11-12 lei, guvernul a intervenit cu compensarea prețului, a calmat piața. Guvernul și-a asumat măsura. Când facturile au crescut, guvernul a intervenit. Așa am ajuns să avem printre cele mai mari creșteri economice”, a spus Cărbunaru, răspunzând la o întrebare privind dinamica negocierilor și perspectiva ca greva profesorilor să se înceteze în timp util pentru a menține graficul normal al examenelor.

Sindicatele din Educație au cerut o creștere salarială de 25%

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25%. De asemenea, sindicatele au cerut ca salariul unui dascăl debutant să pornească de la nivelul celui mediu brut pe ţară.

”Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.

”Astăzi le-am înaintat solicitarea noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar.

”Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a precizat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.

Citește și:

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilor. Acestora li s-ar fi spus că nu sunt bani pentru creșteri salariale

VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, despre greva din Educaţie: „Nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza”

VIDEO | Greva profesorilor continuă, după EȘECUL negocierilor de joi. Liderii sindicali cer MAJORAREA veniturilor angajaţilor din sistem cu 25%

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Se întâmplă la TOATE BANCOMATELE din România! Este informația momentului pentru toți cei care au...
Sfântul care face minuni. Rugăciunea care se rostește astăzi
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...