DECLARAȚII EXCLUSIVE | Culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilor. Acestora li s-ar fi spus că nu sunt bani pentru creșteri salariale

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilor. Acestora li s-ar fi spus că nu sunt bani pentru creșteri salariale
Publicat: 25/05/2023, 21:22

GÂNDUL a obținut declarații din culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilor. Sindicaliștilor din Buzău li s-ar fi spus ”că nu sunt posibilități financiare pentru creșteri salariale în această perioadă” susține profesorul Ion Dobre, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar ”Prof. Ion Neacșu”.

Deși în cadrul întâlnirii de joi dintre liderii sindicali și reprezentanții Guvernului, profesorii au solicitat majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25%, sindicaliștilor din Buzău li s-ar fi spus ”că nu sunt posibilități financiare pentru creșteri salariale în această perioadă”.

Liderul sindical Ion Dobre a povestit pentru GÂNDUL că profesorilor li s-au menționat următoarele aspecte legate de posibilitatea creșterilor salariilor în educație:

”Bugetul este în derulare, avem anumite condiționări din partea UE vizavi de ce se întâmplă cu PNRR, că se pierd niște bani, că nu se pot găsi soluții juridice la momentul ăsta pentru a ne acorda o creștere salarială” a declarat Ion Dobre că li s-ar fi transmis celor 8 lideri de sindicat prezenți la întâlnire.

Un alt aspect menționat de președintele SÎP este că profesorii s-au simțit jigniți de faptul că Guvernul a luat în calcul oferirea unor ”tichete sociale”:

”Colegii mei au menționat jignirea, umilința la care am fost supuși prin faptul că ni s-au oferit niște tichete sociale, că așa au și sunat inițial. Termenul s-a schimbat în timpul discuțiilor de ieri de la întâlnirea respectivă, au reproșat că ei nu sunt asistați sociali și că refuză acele ajutoare financiare de respectiv 1000 de lei acum și 1500 de lei în toamnă” a menționat liderul SÎP.

Promisiuni de creșteri salariale pentru profesori ”de la 1 ianuarie”

O perspectivă de creșteri salariale pentru profesori a fost avansată începând cu data de 1 ianuarie, perspectivă de timp mult prea îndelungată pentru a putea fi luată în calcul ca fiind o certitudine a declarat profesorul Ion Dobre:

”Da, ni s-a dat o perspectivă de timp. Este în discuție o lege de salarizare unitară, o altă lege de salarizare unitară, deși noi nu am reușit să punem în aplicare  pe cea în vigoare, Legea 153 din 2017. Informațiile noastre sunt că doar Ministerul Educației a trimis o grilă cât de cât acceptabilă. E doar o informație, nu știu dacă e reală sau nu. La întâlnire mi-a spus că nu e adevărat, că Legea este într-un stadiu avansat, că undeva prin septembrie va fi gata și că de la 1 ianuarie va produce efecte.

Ori noi dacă am avut o lege, care pentru cadrele didactice s-a decalat, în sensul în care trebuia să fie aplicată din 2020, și an de an ea a fost amânată prin Legea Bugetului de stat și am ajuns ca nici în anul 2023, aproape la jumătatea lui, pentru o anumită parte dintre noi această lege să nu fie pusă în aplicare, atenție, după 3 ani de zile, ce garanție putem avea?

Știți cum spun politicienii, domnule eu nu mint, nu vă promit, dar o să ne uităm unul în ochii celuilalt și o să vedem că așa o să facem.

Ori noi, nu știu dacă putem să acceptăm asemenea garanții încât am avut acorduri semnate cu guverne ale României, nu numai cu unul. Ultimul cu care am semnat un asemenea acord a fost Guvernul Dăncilă în 2018, cu ocazia centenarului, acord de care s-a ales praful.

Ce garanție să am eu că o lege care acum chipurile m-ar situa undeva sau m-ar ierarhiza cumva în sistemul bugetar acolo unde se spune că suntem prioritate națională, în condițiile în care am trecut prin ceea ce v-am povestit un amar de vreme” a explicat liderul SÎP, lipsa de încredere cu care se confruntă profesii.

Ce șanse au profesorii să obțină o majorare salarială având în vedere faptul că li s-ar fi transmis că nu sunt bani?

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25%. De asemenea, sindicatele au cerut ca salariul unui dascăl debutant să pornească de la nivelul celui mediu brut pe ţară.

Profesorii așteaptă un răspuns oficial la aceste negocieri. Rămâne de văzut în ce măsuri vor primi unul favorabil ținând cont de faptul că până acum li s-a transmis că ”nu sunt posibilități financiare pentru creșteri salariale”. Greva continuă.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea cea mare despre BANII DE PENSII! Anunțul venit chiar acum direct de la Casa...
Sfântul care face minuni. Rugăciunea care se rostește astăzi
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...