Prima pagină » Actualitate » Iarna în luna aprilie: Strat de ZĂPADĂ de până la 10 cm la munte

Iarna în luna aprilie: Strat de ZĂPADĂ de până la 10 cm la munte

Deși calendarul ne arată că suntem în luna aprilie, vremea de afară pare să ignore acest lucru, iar ninsorile abundente și temperaturile scăzute transformă peisajul într-unul de iarnă târzie. La munte stratul de zăpadă a ajuns până la 10 cm, iar in  alte localități vântul puternic și gerul fac probleme.

În mai multe localități din țară, verdeața de primăvară a fost înlocuită cu episoade de ninsoare slabă. În zonele de munte, stratul de zăpadă a ajuns să aibă și 10 cm, iar drumarii au ieșit pentru a 2-a noapte consecutiv pe mai multe șosele. În condițiile date, șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție.

În localitățile în care ninsoarea nu a cauzat probleme, temperaturile scăzute au afectat grădinile oamenilor, care acum câteva zile erau în floare. Totodată, vântul puternic a doborât copaci și a blocat traficul pe câteva drumuri naționale.

Primăvara începe cu ninsori, vânt și ger

Pe DN7A, între Voineasa și Obârșia Lotrului, a fost nevoie de intervenția constantă a drumarilor. A nins viscolit, iar pe asfalt s-a așezat un strat de câțiva centimetri de zăpadă, în timp ce vântul a suflat cu putere. Și în Argeș a nins pe mai multe porțiuni de drum. La munte, s-a atins și minima de -18°C, iar stratul de zăpadă a ajuns până la 10 cm. Sfatul autorităților pentru șoferii care au trecut deja la cauciucurile de vară este să echipeze din nou mașinile pentru iarnă, în cazul în care ajung în zonele afectate de ninsori.

După numai 30 de minute de ninsoare, s-au anunțat pagube mari în livezi în Timiș. În schimb, în județele Iași și Suceava, mai multe mașini au fost prinse sub copacii doborâți de vântul puternic. Iar pe mai multe drumuri naționale, traficul a fost blocat de arborii căzuți pe șosea. În Bicaz, pe lângă copacii căzuți, conectarea la rețeaua electrică a fost întreruptă în câteva sate.

Masa de aer arctică din zona Polului Nord

La vârful Omu, temperaturile au atins până la -14 grade, iar vântul a suflat cu mare putere. Aceste condiții meteo neobișnuite pentru perioada anului în care ne aflăm se datorează unei mase de aer arctic venite din zona Polului Nord, ne spun specialiștii. Masa de aer arctică a traversat în doar 24 de ore Oceanul Arctic, Peninsula Scandinavă și s-a oprit deasupra României. Meteorologii ne anunță că frigul va persista până joi în țara noastră.

 

Sursa: Pro TV

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia

 

Citește și:

1/2 copii din România au carii dentare. Prețurile mari îi țin pe părinți la distanță

Proprietarii de animale de companie își găsesc cu greu chirii

Mălina Maria Fulga este redactor în cadrul echipei Gândul. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, consolidându-și astfel pasiunea ... vezi toate articolele