Prima pagină » Actualitate » 1/2 copii din România are carii dentare. PREȚURILE mari îi țin pe părinți la distanță

1/2 copii din România are carii dentare. PREȚURILE mari îi țin pe părinți la distanță

În România, unul din doi copii are carii dentare, ne informează reprezentanții Institutului de Sănătate Publică. Statistica spune că o treime dintre părinți susțin că nu au fost niciodată cu copiii mici la medicul stomatolog.

Situația actuală nu este datorată neglijenței. Costurile ridicate ale procedurilor stomatologice sunt principalul motiv pentru care evită vizitele la stomatolog cu cei mici. De asemenea, mulți dintre părinții români își duc copiii la dentist doar în momentul în care apar dureri.

„Am avut un caz cu o fetiță de 14 ani cu patru măsele definitive, pe care nu le mai schimbă din păcate și care au fost distruse total…”, declara un medic dentis specialist.

Banii: principala cauză a problemei

Conform părinților, costurile ridicate ale procedurilor reprezintă principalul motiv pentru care nu duc copiii la stomatolog. Doar tratarea unei simple carii poate ajunge la câteva sute de lei. Un aparat pentru corectarea mușcăturii poate ajunge la 2.000 de lei, neținându-se cont de costurile de întreținere, remarcă unul dintre părinți.

„Inclusiv un consult preventiv. Oamenii trebuie să plătească și aceasta este o barieră majoră, un obstacol major pentru o bună parte din populație, care nu își permit să plătească acest consult preventiv”, remarcă un specialist.

Trei din 10 părinți susțin, că nu au fost aproape niciodată cu cel mic la dentist

Un raport al Colegiului Medicilor Stomatologi din România ne arată că o treime dintre părinți din România nu și-au dus niciodată copiii la dentist. În timp ce 40% dintre adolescenți nu au ajuns deloc la stomatolog în ultimul an, deși ar fi fost necesar.

„În momentul în care pierdem unități dentare, în momentul în care avem durere, avem un disconfort și poate chiar să determine apariția sau să agraveze patologii precum bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat”, ne atenționează un medic stomatolog.

Codașii Europei în ceea ce privește mersul la dentist

Frecvența cu care mergem la dentist ne clasează la coada mediilor Uniunii Europene, cu o adresabilitate de trei ori mai mică față de media europeană.

Acest lucru se datorează faptului că tratamentele stomatologice se realizează aproape exclusiv în regim privat…”, remarcă reprezentantul Colegiului Stomatologilor.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, principala problemă în rândul celor mici este caria dentară. Danemarca și Germania au cei mai conștiincioși părinți atunci când vine vorba despre igiena orală a copiilor. Din păcate, România se află la polul opus față de acestea, fiind codașă în clasament.

Sursa: Pro TV

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia

Mălina Maria Fulga este redactor în cadrul echipei Gândul. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, consolidându-și astfel pasiunea ... vezi toate articolele

Citește și