Iași: O femeie a cerut în instanță ca soțul ei să fie declarat mort. Bărbatul a dispărut acum 22 de ani

Publicat: 29 07. 2021, 13:10
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

O femeie din județul Iași a solicitat instanței ca soțul ei să fie declarat oficial decedat, în contextul în care nu mai știe nimic despre acesta din 1999.

Soțul femeii din comuna ieșeană Voinești plecase în Turcia pentru o lună, în 1999, iar de atunci nimeni nu a mai auzit nimic despre el, informează Adevărul.

Conform legii, o persoană poate fi declarată decedată dacă nu s-a mai auzit nimic de ea timp de doi ani. Femeia din Iaşi a aşteptat 22 de ani.

Femeia spune că a vorbit ultima dată cu soțul său pe 18 februarie 1999. La acel moment, bărbatul se afla în autocarul cu care trebuia să revină în România.

De atunci, ea nu a mai auzit nimic de soțul său. Femeia a contactat inclusiv Ambasada României la Ankara, de unde a aflat că nu există nicio evidență privind ieșirea soțului său din Turcia.

Nici polițiștii nu au reușit să identifice vreun indiciu referitor la soarta lui Ioan P.

Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași a informat-o pe Maria P anul trecut că dosarul a fost trecut în evidența pasivă, dat fiind faptul că au trecut mai bine de 20 de ani de la data dispariției, fără ca cercetările să aducă vreun rezultat.

Instanța i-a dat dreptate femeii din Iași

În consecință, femeia s-a adresat Judecătoriei Iași pentru a cere ca soțul său să fie declarat decedat oficial. Procesul a durat nouă luni. La finalul procesului, instanța i-a dat dreptate femeii și l-a declarat pe Ioan P. ca fiind decedat în mod oficial pe 28 februarie 1999, adică în ultima zi a lunii în care se mai auzise ceva despre el.

Certificatul de deces va putea fi eliberat pe 21 august în cazul în care sentința nu va fi atacată cu apel.

În ultimii ani au apărut şi numeroase cazuri de români care, declaraţi decedaţi de către instanţe la solicitarea rudelor, au apărut vii şi nevătămaţi. Paradoxal, procedura de „înviere” în astfel de situaţii este mult mai complicată decât declararea decesului, procedura fiind complicată şi de durată, mai notează sursa citată.