Impostor descoperit la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași. Un consilier juridic fals își exercita „profesia” fără niciun drept și nu este suspendat. Motivul?

Publicat: 28 09. 2022, 19:00
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași - FOTO: Facebook/ Socola

Un audit public intern privind modul de desfășurare a activităților juridice în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași a scos la iveală faptul că unul dintre consilierii juridici ai instituției, Ionel Lucian Sandovici își exercită fără drept profesia, nefiind înscris în nicio organizație profesională, așa cum prevede legea.

În urma descoperirii făcute, activitatea de consultanță, redactarea, avizarea pentru legalitate și contrasemnare a actelor juridice, asistența și reprezentarea juridică a instituției de către acest consilier juridic se dovedește a fi nulă.

Compartimentul juridic al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași a funcționat până în luna august 2022 cu trei angajați, Ionel Lucian Sandovici, Corneliu Prepeliță și Adriana Medvichi, însă fără a fi numit vreun salariat în funcția de șef de compartiment. Acest fapt a generat lipsa unei delimitări clare a activităților profesionale de care răspunde fiecare consilier juridic.

În urma acestui audit intern s-a aflat că nu toți cei 3 consilieri juridici din cadrul compartimentului juridic al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași sunt înscriși în Colegiul Consilierilor Juridici, că nu posedă legitimațiile de consilier juridic și insigna profesiei, Ionel Lucian Sandovici exercitând fără drept această profesie.

Principala problemă care a fost descoperită în cadrul compartimentul juridic îl vizează pe Ionel Lucian Sandovici, unul din cei trei juriști ai unității medicale, care își exercită fără drept profesia, nefiind înscris în nicio organizație profesională, așa cum prevede legea. Mai șocant decât atât este faptul că acesta nu a fost destituit din funcție, ci i s-a recomandat să se înscrie în Colegiul Consilierilor Juridici în cel mai scurt timp și să intre în posesia legitimației și a insignei profesiei.

Ce prevede legea?

În conformitate cu prevederile Statutului profesiei de consilier juridic, publicat în Monitorul Oficial nr. 684/2004, în temeiul Legii nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, publicată în Monitorul Oficial nr. 867/2003, se prevede că „profesia de consilier juridic se exercită personal de către cel înscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari”.

De asemenea, „înscrierea în profesia de consilier juridic se face, în mod individual, pe baza unei cereri adresate Colegiului Consilierilor Juridici pe a cărui rază teritorială domiciliază, conform regulamentului statutului fiecărui colegiu teritorial”.

Sursa: Ziare.com