În 12 ore, zece ieșeni au ajuns la spital mușcați de căpușe. Medicii avertizează: „Trebuie extrase cât mai rapid”

Publicat: 07 06. 2022, 13:27
Arhiva Gândul

Zece persoane au ajuns în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași în decurs de 12 ore cu plăgi mușcate de căpușă după ce au fost la iarbă verde. Două dintre persoane, un bărbat și o femeie, aveau plăgi mușcate în regiunea organelor genitale. Medicii spun că este cel mai mare număr de astfel de prezentări din acest an.

În garda de luni noapte, medicii de urgență au evaluat și tratat zece ieșeni care au fost mușcați de căpușe după ce au mers în weekend la iarbă verde. Medicii au extras toate căpușele și au dat recomandări pacienților care au plecat la domiciliu.

„Este cel mai mare număr din acest sezon. Pacienții au ajuns în cursul serii când probabil venind acasă au constatat că există acest disconfort. Au primit recomandări de urmărire a evoluției micii plăgi care rămâne în acest context și de tratament profilactic cu antibiotic. Căpușa trebuie extrasă cât mai rapid, poate fi extrasă și de persoana care o identifică, fără a traumatiza zona, utilizând un dezinfectant simplu care se găsește în farmacii și trebuie spălată cu săpun zona respectivă. Există riscul de transmitere a mai multor boli infecțioase, cele mai cunoscute sunt boala Lyme și encefalita de căpușe”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Posibilitatea infecțiilor severe este foarte rară

Specialiștii spun în astfel de cazuri este importantă prevenția, prin purtarea unor haine adecvate, dacă este posibil cu mânecă lungă. De asemenea, după ce este identificată, căpușa se poate extrage și acasă, cu ajutorul unei pensete, însă trebuie urmărit ca extragerea să fie una completă, fără să rămână părți din insectă la nivelul pielii.

„În acest caz, pacientul trebuie să ajungă la un medic, poate fi de familie, din ambulatoriu sau de urgență. Mai departe posibilitatea infecțiilor severe este foarte rară, pot exista și infecții locale, dar toate pot fi rezolvate prin urmărire și folosirea substanțelor dezinfectate”, a completat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.