Incendiile de vegetație din Turcia. Turist român: ”Pe plajă ninge cu fulgi cenușii”

Publicat: 30 07. 2021, 11:02

Autorităţile din Turcia transmit că peste 60 de incendii au izbucnit în 17 provincii de pe coastele turce cu ieşire la Marea Egee şi Marea Mediterană săptămâna aceasta. Potrivit mai multor posturi de televiziune, nu exclusă varianta ca focul să fi izbucnit, inițial, din cauza unei ”mâini criminale”, iar preşedinţia a dat asigurări că responsabilii pentru aceste „atacuri” vor fi traşi la răspundere.

Ministrul Agriculturii din Turcia a declarat că nu mai puțin de 35 de aeronave, 457 de vehicule şi 4.000 de membri ai personalului au fost implicaţi în lupta cu flăcările devastatoare, în timp ce focare separate au făcut ravagii în provinciile Osmaniye, Kayseri, Kocaeli, Adana, Mersin şi Kutahya.

Coasta sud-mediteraneană a Turciei este recunoscută pentru vremea caniculară din timpul verii, de-a lungul timpului izbucnind, regulat, incendii. Autoritățile din Turcia spun, însă, că ultimele incendii sunt cele mai mari care au fost înregistrate până acum.

Unul dintre turiștii români care își petrece concediul în Antalya a declarat, pentru GÂNDUL, că atmosfera este una apăsătoare, iar relaxarea mult dorită a fost ”umbrită” la propriu de fum și cenușă.

”Azi dimineață, terasele și piscinele erau pline de funingine și așchii de lemn carbonizat adus toată noatea din zonele cu incendii. Aseară, pe canalele TV turcești se discuta intens despre aceste evenimente, reiterându- se ideea unui posibil sabotaj”, spune turistul român.

Flăcările înspăimântătoare au ajuns chiar în apropierea hotelurilor din Marmaris

Turistul mai spune că plajele oferă o paradoxală imagine a fulgilor cenușii cad peste umbrele și șezlonguri.

” Pe plajă cade din cer cenușă… Practic, ninge cu fulgi cenusii…”

Joi după amiază, flăcările înspăimântătoare au ajuns chiar în apropierea hotelurilor din Marmaris și, potrivit informațiilor transmise de presa din Turcia, acestea au fost evacuate, iar pompierii au intervenit, de urgență, pentru a ține sub control incendiul masiv.

Și Marmaris, de altfel, este una dintre cele mai populare destinații turistice ale Turciei, aflându-se și în topul preferințelor turiștilor din România.

Ministrul Agriculturii, Bekir Pakdemirli, a spus joi că un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost găsit decedat în timpul operaţiunilor de evacuare din districtul Kepezbeleni, situat la 16 kilometri nord-est de Manavgat. Ulterior, alte două persoane au fost găsite decedate în districtul Degirmenli din Antalya, la circa 20 de kilometri est de Manavgat.