Incendiu la o BISERICĂ de lemn din Râmnicu Vâlcea. Lăcașul de cult este monument istoric vechi de 3 secole. Pompierii intervin de urgență

Publicat: 19 03. 2024, 08:20
Actualizat: 19 03. 2024, 12:31

O biserică veche din lemn construită în anul 1746 din Râmnicu Vâlcea, considerată un monument istoric de o importanță deosebită, a fost cuprinsă de flăcări în această dimineață. 

UPDATE: Bilanțul pompierilor

În urma incendiului, au ars catapeteasma (datând din anul 1835), aproximativ 20 de icoane de patrimoniu, mobilier, instalația electrică, aparatul de aer condiționat, sistemul de alarmă, sistemul de supraveghere video, structura din lemn a acoperișului, precum și alte bunuri și obiecte de cult, conform ISU Vâlcea.

S-au degradat pereții din lemn ai bisericii, învelitoarea din tablă, ferestrele și ușa aferente pridvorului bisericii, soba din cărămidă, o roabă, o betonieră și un motogenerator electric.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: efectul termic al curentului electric produs de un redresor defect sau suprasolicitat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pompierii au fost chemați să intervină, marți dimineața, pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la o biserică de lemn cu o vechime de trei secole din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea focul s-a extins rapid la lăcașul de cult din cartierul Râureni, însă, la acest moment, nu există riscul ca flăcările să se răspândească la biserica mare din apropiere.

„Pentru gestionarea situației de urgență, forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea au fost mobilizate de urgență, inclusiv trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială de salvare și intervenție la înălțime.

Echipele de intervenție ajunse la fața locului au constatat că biserica de lemn arde în întregime, acoperită cu o învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.

Nu există pericol de propagare a incendiului la biserica mare sau la alte construcții din zonă. Nu sunt case în apropiere care să fie afectate”, a comunicat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru, potrivit Agerpres.

Biserica de lemn dedicată Sfântului Nicolae a fost construită în anul 1746 și este clasificată ca monument istoric