Începe prima sesiune parlamentară. Care sunt priorităţile deputaţilor şi senatorilor

Publicat: 31 01. 2021, 22:36
Sursă FOTO: Shutterstock

Senatorii și deputații aleși în decembrie încep luni activitatea în prima sesiune parlamentară a acestei legislaturi.  Dezbaterea bugetul țării e prioritara pe lista actualei legislaturi.

Pe agenda aleşilor se vor afla mai multe proiecte

Fiecare partid va încerca să schimbe ce a promis în campanie.

Printre prioritățile noii coaliții de guvernare, după legea bugetului, se află și modificarea noilor prevederi din legile justiției. De asemenea, modificarea legilor Justiției, modernizarea Codului Administrativ, eliminarea pensiilor speciale sau blocarea accesului persoanelor cu dosare penale în funcții publice.

Liberalii vor să propună și alte reforme.

Social-democrații vor încerca să testeze soliditatea noii coaliții

Deputaților, liberalul Ludovic Orban, a declarat pentru Radio România Actualități că în sesiunea parlamentară care începe mâine, coaliția de la putere, PNL – USR PLUS – UDMR, intenționează să corecteze legile justiției, dar și să înceapă procedura de dezbatere și adoptare a unor legi care urmăresc reformarea marilor domenii: educația, sănătatea, salarizarea în sectorul bugetar sau sistemul de pensii.

Şi președinta Senatului, Anca Dragu, din partea USR PLUS, spunea într-o declarație pentru Radio România Actualități că își propune ca în această sesiune parlamentară să se concentreze pe accesul la finanțare pentru companii și antreprenori, dar și pe programul „Şcoala de la 8 la 5”. Președinta Senatului s-a referit si la o reformă amplă pe care o are în vedere pentru combaterea violenței domestice și a traficului de persoane,dar a amintit și de elaborarea unui cod de electoral modern de către comisia de resort a Senatului și a Camerei Deputaților. Proiectul care va fi dezbătut cu celeritate de Parlament în perioada următoare este cel al bugetului de stat pentru anul în curs. Documentul nu este însă finalizat, deși liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au avut numeroase întâlniri pe această temă.

Ce propun social-democrații

Replica PSD la întârzierea depunerii proiectului în legislativ a fost prezentarea propriei variante de buget. Vicepreședintele partidului, Gabriela Firea, declara că, spre deosebire de coaliția de dreapta, social-democrații propun un buget de dezvoltare, nu de înghețare a salariilor, care asigură resurse pentru sănătate, educație și investiții.

Membrii coaliției de la putere nu cred că vor exista piedici semnificative pentru planurile lor legislative. Au susținerea a 244 parlamentari PNL, USR PLUS și UDMR, din totalul de 466, la care se adaugă majoritatea voturilor de la reprezentanții minorităților naționale.