Inevitabil, o tornadă se îndreaptă spre România. Furtuna va lovi dinspre nord-vest în câteva ore

Publicat: 13 07. 2023, 18:16
Actualizat: 13 07. 2023, 18:35

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a emis o prognoză alarmantă pentru România, atrăgând atenția că joi seară se așteaptă vânt puternic în rafale, grindină de dimensiuni mari și foarte mari, precum și posibilitatea formării tornadelor. Un expert în meteorologie din Oradea a explicat pentru publicația Bihoreanul.ro că acest pericol este valabil și pentru județul Bihor, motiv pentru care cetățenii ar trebui să fie precauți.

Pe unde intră tornada în România

„Este destul de sigur că joi după-masă spre seară vom avea un sistem de furtuni, nu se știe exact pe unde va intra în țară. Dacă va fi pe la Chișineu-Criș, va lovi Oradea din plin, dar alte estimări arată că ar putea intra pe la sud-vest de Timișoara. Cert este că și noi vom resimți ceva, nu știm cu ce intensitate”, a declarat Alex Trandafir, joi, pentru sursa mai sus menționată.

Furtuni din Italia până în Ucraina

„Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Conform acesteia, România, inclusiv județul Bihor, se va confrunta cu fenomene de nivel 3, adică foarte severe, dar și de nivel 2. Când bate vântul din direcții diferite se formează niște turbioni, curenți de rotație. Astăzi, această forfecare în zona noastră și în Ungaria este foarte ridicată”, a declarat Trandafir. Sistemul de furtuni care va ajunge în România joi este rezultatul unui front rece care a provocat distrugeri în Olanda și Germania în zilele anterioare și care se deplasează cu o forță considerabilă.

Oradea în alertă

„În Oradea, potențialul de furtună este chiar mai mare astăzi, deoarece a plouat dimineața și umiditatea a crescut la 70%, dublând astfel riscul de furtuni extreme”, a menționat Alex Trandafir. În plus, furtuna puternică de joi dimineață a fost însoțită de un fenomen spectaculos pentru cei care au observat cerul: un nor impresionant denumit Cumulonimbus Arcus. „Acesta este un sistem convectiv care a pornit din Austria aseară și, conform majorității modelelor de prognoză, se presupunea că se va disipa în Ungaria în cursul nopții, dar a fost atât de puternic încât a ajuns până aici”, a explicat specialistul. Acest nor, asemenea unui zid uriaș, se formează între două mase de aer. „Se află în zona în care aerul cald se ridică, iar în spatele peretelui se află aer rece. Când trece, simți o rafală puternică de vânt și temperatura scade”, a adăugat localnicul din Oradea.

Norul a fost fotografiat de mai mulți rezidenți ai Oradei, care au distribuit imaginile pe platformele de socializare.

Foto: Facebook/eBihoreanul.ro