Iohannis, despre prețul la carburanți: ”Guvernul face atât cât poate în condițiile date”

Iohannis, despre prețul la carburanți: ”Guvernul face atât cât poate în condițiile date”
Președintele României, Klaus Iohannis (Sursa foto: Alexandra Pandrea / GÂNDUL)
Publicat: 05/07/2022, 22:38
Actualizat: 05/07/2022, 22:39

Deși în ultimele săptămâni prețul barilului de petrol a scăzut la aproape 110 euro, prețurile de la pompă au rămas la fel, iar atunci când crește barilul, cresc și prețurile. Klaus Iohannis a explicat astăzi într-o conferință de presă că prețul benzinei și al motorinei nu se stabilește direct după prețul barilului de petrol.

Întrebat ce face statul pentru a se vedea această ieftinire și la pompă, mai mult decât cei 50 de bani pe care i-a acordat, Iohannis a spus că Guvernul face tot ce poate în condițiile date.

Guvernul face atât cât este posibil în condițiile date. Și acum atât a fost posibil, să stabilizeze prețul și să îl coboare cu 50 de bani. Însă nu vreau să intru prea mult în tehnicalități. Prețul benzinei și al motorinei nu se stabilește direct după prețul barilului de petrol.

Există o piață a petrolului, există o piață a benzinei și a motorinei. Or, benzina și motorina s-au scumpit peste tot și evident că există o legătură între prețul petrolului și benzină și motorină, dar nu este așa o legătură directă, cum au sperat mulți, că, dacă se stabilizează prețul petrolului, automat scade prețul la pompă. Din păcate, nu se întâmplă așa. Guvernul este în continuare foarte preocupat de aceste măsuri, însă acum a fost posibil atât cât s-a făcut.

Bugetul statului nu poate să suporte toate scumpirile pentru toată lumea, și în toate timpurile, fiindcă bugetul este cel pe care îl are la dispoziție Guvernul și cred că lumea se așteaptă să fie cheltuiți cu chibzuință acești bani, care sunt banii noștri, ai statului. Nu putem să dăm toți banii pentru a subvenționa prețul la benzină și să nu facem investiții. Investițiile sunt necesare, salariile sunt necesare, școala este necesară și așa mai departe”, a declarat președintele României, în cadrul unei conferințe de presă.

Iohnnis a mai fost întrebat și despre măsurile care se au în vedere pentru ca în România să fie evitată o eventuală criză alimentară, în condițiile în care specialiștii, anunță un an extrem de secetos, poate unul dintre cei mai secetoși din ultima perioadă. Pentru a combate seceta, Polonia a redus la zero TVA la alimente, în Ungaria s-au plafonat prețurile la alimente.

Cu siguranță că anumite măsuri sunt posibile și, atunci când se impune, Guvernul se va apleca asupra acestor chestiuni. Noi credem că România nu va avea probleme cu alimentele, dar asta nu înseamnă că nu vom avea efecte ale crizei alimentare, fiindcă prețurile en-gros la alimente, de exemplu în plan global, au crescut cu aproape 20% și acest lucru se va reflecta într-o anumită formă și la noi. Atunci când este cazul, Guvernul se va implica.

Dar ceea ce ați menționat înainte cred că trebuie să ne dea foarte mult de gândit. Seceta, canicula foarte devreme în an, furtunile și așa mai departe, toate acestea ne arată un singur lucru – schimbările climatice se întâmplă, se întâmplă și la noi. De aceea, România a fost și este parte a statelor care vor să lupte cu schimbările climatice, însă aceste schimbări nu vor fi oprite într-o lună sau în două luni, dacă o țară sau două sau zece se implică.

Este nevoie de un efort global. Și, până atunci, lucrurile trebuie gestionate și în zona micro, asta însemnând că, acolo unde există puțină apă potabilă, și, din păcate, avem și noi localități, ea trebuie economisită, pur și simplu. Nu există altă soluție”, a mai declarat Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Ninsori în aproape toată țara, inclusiv în București. ANM anunță strat de zăpadă la munte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef
Un copilaș din Satu Mare a rămas orfan, după ce mama și-a pus capăt zilelor!...
Epidemie de rujeolă în România: ”Se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național” Anunțul...
Accident rutier grav în județul Suceava. O tânără a murit, iar soțul său se află...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
ADIO program de lucru de 8 ore! Tehnologia prin care muncești chiar ȘI ÎN SOMN
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
Electric Castle 2024. Au fost anunţate primele nume
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Bulă: Iubito, uită-te ce vreme frumoasă este afară și tu stai în bucătărie...