IPS Teodosie, încă o declarație controversată: ”La ortodocși vine lumina, la catolici, nu vine. La noi, agheasma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este”

Publicat: 12 06. 2021, 22:41
Actualizat: 13 06. 2021, 03:14
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului / Foto: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

O nouă declarație controversată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocşi „vine lumina” şi agheasma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici, nu se întâmplă asta.

IPS Teodosie a fost întrebat, sâmbătă, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, de ce catolicii merg pe modernizare.

„Sunt cu aggiornamento (politică a Bisericii Romano-Catolice de readaptare a doctrinei tradiționale a catolicismului la condițiile și cerințele societății contemporane – n.r.). Biserica Romano-Catolică a renunţat la tradiţia primară, dar am fost una, ei au fost ortodocşi. Au ieşit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învăţături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi agheasma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este”, a răspuns arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a adăugat că Biserica Romano-Catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce Biserica Ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”.

„Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. La Liturghia catolică, nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca nişte pişcoturi şi toţi primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiţia lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Întrebat dacă se poate vorbi şi în Biserica Ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradiţiilor şi modernizare, IPS Teodosie a spus: „Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor”.

IPS Teodosie, despre pandemia de coronavirus: Toată lumea a fost cuprinsă de frică

„Eu am fost puţin mai fără frică în această pandemie. Toată lumea a fost cuprinsă de frică. Eu ştiu că frica de Dumnezeu este cea mai mare valoare. Chiar ne-o spune înţeleptul în Sfânta Scriptură. Este începutul înţelepciunii. Sigur, în această pandemie, s-a indus o frică exagerată, pe care eu nu am înţeles-o. Şi nu m-am supus unei frici impuse, de multe ori fără logică şi fără rezultate, pentru că această frică a dus în foarte multe situaţii la instalarea unei frici fără remediu”, a mai spus arhiepiscopul Tomisului.