Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, cere ARME țărilor musulmane: „Aceasta nu este doar bătălia poporului palestinian”

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, cere ARME țărilor musulmane: „Aceasta nu este doar bătălia poporului palestinian”
Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas
Publicat: 09/01/2024, 13:00
Actualizat: 09/01/2024, 13:03

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al grupării islamiste Hamas, fost premier al Autorității Palestiniene, a făcut un apel către țările musulmane, în contextul conflictului cu Israelul.

Haniyeh a transmis în timpul unei întrevederi cu jurnaliștii, că țările musulmane trebuie să ofere și sprijin în arme palestinienilor, cu atât mai mult cu cât Israelul primește ajutor militar din alte țări ale lumii.

Șeful Biroului Politic al grupării islamiste Hamas a mai precizat, citat de The Times of Israel, că lupta dusă de palestinieni nu este doar o problemă internă, ci una care reprezintă și bătălia întregii lumi musulmane.

„Vedem țări din lume care dau arme armatei de ocupație a Israelului… A sosit timpul pentru statele musulmane să susțină rezistența noastră cu arme, pentru că aceasta nu este doar bătălia poporului palestinian”, a spus Ismail Haniyeh.

Haniyeh  a fost „mâna dreaptă” a fondatorului grupării Hamas

În anul 2021, Ismail Haniyeh a fost ales, pentru a doua oară, la șefia Hamas, având un mandat de 4 ani. Acesta conduce gruparea islamistă din anul 2017 și  a controlat activităţile politice ale Hamas de-a lungul mai multor confruntări armate cu Israelul.

  • Haniyeh  a fost „mâna dreaptă” a fondatorului grupării Hamas, şeicul Ahmed Yassin din Gaza, asasinat în anul 2004.
  • Șeful Biroului Politic al Hamas s-a născut în anul 1962, într-o tabără de refugiați, acolo unde părinții săi ajunseseră după ce fuseseră expulzați din Ashkelon, oraș din Israel, pe litoralul Mării Mediterane, aproape de Fâșia Gaza.

Haniyeh  a supervizat intrarea grupării Hamas în politică, în anul 2006, atunci când gruparea a câştigat alegerile legislative palestiniene, învingând Fatah, partid condus de preşedintele Mahmoud Abbas.

Ismail Haniyeh, printre membrii fondatori ai Hamas

În anul 1988, atunci când a luat ființă gruparea islamistă, Ismail Haniyeh s-a numărat printre membrii săi fondatori mai tineri, având legături strânse cu liderul spiritual al grupului, șeicul Ahmed Yassin.

Haniyeh a fost arestat de autoritățile israeliene în anul 1988 și trimis în închisoare timp de șase luni pentru participarea sa la prima Intifada (Prima Intifada sau Prima Intifada palestiniană a fost o revoltă împotriva ocupației israeliene a Cisiordaniei și Fâșiei Gaza; revolta a durat din luna decembrie a anului 1987 și până la Conferința de la Madrid, din anul 1991).

Șeful de azi al Biroului Politic al Hamas a fost arestat și în anul 1989. A rămas în spatele gratiilor până când Israelul l-a deportat în sudul Libanului, în anul 1992, împreună cu alți aproximativ 400 de islamiști.

Ismail Haniyeh sa întors în Gaza în anul 1993, în urma Acordurilor de la Oslo (denumite oficial Declarația de Principii privind Aranjamentele Interimare de Autoguvernare sau Declarația de Principii, au fost o tentativă de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian). La întoarcere, Haniyeh a fost numit decan al Universității Islamice.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Premierul Netanyahu spune că Israelul este gata să intre în RĂZBOI cu Hezbollah: „Vom face totul pentru a restabili securitatea la granița de nord”

VIDEO | Jawad al-Tawil, comandatul operațiunilor speciale ale Hezbollah, ucis în Liban: ”Un atac cu dronă, presupus israelian”

Ministrul Apărării din Israel, AVERTISMENT pentru Hezbollah: „Ce se întâmplă în Gaza se poate întâmpla, copy-paste, și în Beirut”

Clocotește Marea Roșie. Israelul anticipează lupte de durată în Gaza, Iranul ”mizează” pe un CONFLICT GLOBAL, iar „pionii” Houthi amenință SUA

Saleh al-Arouri, „ARHITECTUL” infrastructurii Hamas în Liban: „Cu binecuvântarea Iranului”

Noi informații despre ELIMINAREA lui Saleh Al-Arouri. Unde călătorise adjunctul liderului Hamas înainte de reveni în Liban

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?