VIDEO | Jawad al-Tawil, comandatul operațiunilor speciale ale Hezbollah, ucis în Liban: ”Un atac cu dronă, presupus israelian”

Publicat: 08/01/2024, 14:21
Actualizat: 08/01/2024, 14:26

Jawad al-Tawil, comandatul operațiunilor speciale ale Hezbollah, a fost ucis în Liban, în urma unui atac cu dronă. Tawill era șeful Hezbollah Radwan, formațiune de elită a Hezbollah.

Potrivit The Jerusalem Post, reprezentanții Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) nu au confirmat, încă, faptul că se află la originea acestui atac cu dronă, însă surse contactate de Reuters atribuie operațiunea forțelor israeliene.

De altfel, Jawad al-Tawil – sau Wissam al-Tawil – era considerat „creierul” din spatele operațiunii în timpul căreia o bază aeriană a forțelor israeliene, din Meron, a fost atacată în cursul zilei de sâmbătă, 6 ianuarie 2024. Potrivit acelorași surse, Jawad al-Tawil fusese numit la conducerea Hezbollah Radwan în urmă cu doar câteva săptămâni.

„Este o lovitură foarte dureroasă. ”, a spus una dintre contactate. Gruparea Hezbollah a pierdut peste 130 de luptători în bombardamentele israeliene asupra sudului Libanului de când au început bombardamentele transfrontaliere, după masacrul Hamas din 7 octombrie și izbucnirea războiului în Gaza.

Hezbollah a antrenat luptători din forțele speciale încă din anii `90, care fac astăzi parte din Unitatea Radwan. Ei au o experiență în raiduri și tactici de unități reduse numeric și, conform informațiilor transmise de Hezbollah, efectuează „ambuscade, asasinate sau operațiuni care necesită infiltrare profundă”. Unitatea Radwan, înființată în anul 2008, servește ca bază organizațională și operațională pentru unitățile specializate ale Hezbollah.

Am auzit trei explozii. La început am crezut că e un tunet”

Acest atac marchează al doilea asasinat major pe teritoriul libanez în mai puțin de o săptămână, după uciderea lui Saleh al-Arouri, înalt oficial al Hamas. Se presupune pe scară largă că ambele atacuri au fost coordonate de Israel.

Saleh Al-Arouri, liderul adjunct al grupării islamiste Hamas, a fost ucis în urma unui atac cu rachete, într-un cartier rezidențial al Beirutului.

Clădirea în care se afla Saleh Al-Arouri la momentul atacului era situată între un magazine de dulciuri și o farmacie, iar vecinii au declarat – mai multe informații AICI – că nu știau că stăteau atât de aproape de un birou al aripii politice a grupării Hamas.

„Nimeni nu știa că aici există un birou Hamas”, a declarat Ahmed, în vârstă de 40 de ani, care lucrează la magazinul de dulciuri din apropiere. „Am auzit trei explozii. La început am crezut că e un tunet”, povestește acesta.

Saleh al-Arouri și-a stabilit reședința în Beirut

În vara anului 2018, Saleh al-Arouri și-a stabilit reședința în Beirut, în cartierul șiit al-Dahiya din sud, care servește drept bastion pentru Hezbollah.

El a fost urmat în scurt timp de Khalil al-Hayya, liderul relațiilor arabe și islamice ale Hamas, și de Zaher Jabarin, responsabil cu prizonierii palestinieni din închisorile israeliene.

În luna mai a anului 2021, presa libaneză a raportat că Hezbollah și Hamas au înființat o sală de operațiuni comune la Beirut, cu coordonarea Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, care a trimis arme și muniții în Gaza în timpul conflictului de 11 zile dintre Israel și Hamas în mai 2021 și „a mutat un număr de ofițeri de rezistență palestinieni din Fâșie în timpul agresiunii”. (alte informații AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...