Saleh al-Arouri, „ARHITECTUL” infrastructurii Hamas în Liban: „Cu binecuvântarea Iranului”

Saleh al-Arouri, „ARHITECTUL” infrastructurii Hamas în Liban: „Cu binecuvântarea Iranului”
Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, în biroul său din Beirut, cu o pușcă M16 în fața sa - 27 august 2023
Publicat: 05/01/2024, 16:13
Actualizat: 05/01/2024, 16:22

Eliminarea liderului adjunct al Hamas – Saleh al-Arouri – în urma unui atac cu rachete care a vizat o clădire dintr-o suburbie a Beirutului, a readus în atenție „parteneriatul” dintre gruparea condusă de acesta și Hezbollah, organizație paramilitară apărută în timpul Războiului din Liban, din anul 1982, sprijinită și dependentă de Iran.

Sute de persoane au participat, joi, la înmormântarea lui Saleh al-Arouri în Cimitirul Martirilor Sabra și Shatila.

Libanul s-a dovedit a fi,de-a lungul timpului, o gazdă bună pentru Hezbollah, un alt inamic al Israelului, ca și Hamas, susținut de Iran. Cel puțin din anul 2018, Hamas a cooperat în liniște cu Hezbollah pentru înființarea unei filiale libaneze, cu scopul de a deschide un front suplimentar împotriva Israelului în timpul conflictelor.

Saleh al-Arouri a fost arhitectul-cheie al acestui parteneriat, notează The Times of Israel.

În Liban, gruparea Hamas recrutează, netulburată, noi adepți

De mai mulți ani, liderii Hamas au încercat să scape de „vănătorii” israelieni care îi căutau pentru crimele comise, găsind adăpost în țările care susțin gruparea – mai ales Qatar, Liban, Turcia plus  Iran și Malaezia.

Dintre aceste țări-gazdă, Libanul este singura care împarte granița cu Israelul. Totodată, găzduiește 12 tabere care în care se află zeci de mii de refugiați palestinieni și descendenții acestora.

Printr-un acord de lungă durată, armata libaneză nu intră în aceste tabere de refugiați, lăsând securitatea din interiorul lor facțiunilor palestiniene, inclusiv Hamasului, ceea ce permite grupării teroriste să recruteze, netulburată, noi membri.

Saleh al-Arouri, responsabilul pentru colaborarea dintre Hamas și Hezbollah

În anul 2018, Israelul a făcut apel, în mod repetat, la Națiunile Unite pentru a împiedica Hamas să se înrădăcineze în sudul Libanului, alături de Hezbollah, acuzând că această colaborare dintre cele două organizații susținute de Iran a fost o „încălcare flagrantă” a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt celui de-al doilea război din Liban – 2006 – dintre armata israeliană și Hezbollah.

Într-o scrisoare a ambasadorului Israelului de atunci la Națiunile Unite, Danny Danon, Israelul a spus că Hamas a primit asistență din partea Hezbollah pentru a înființa fabrici de rachete și tabere pentru a antrena mii de teroriști palestinieni în sudul Libanului.

Prima „sucursală” Hamas în Liban a fost stabilită, inițial, în orașul de coastă Tir, dar apoi au fost deschise alte avanposturi în toată țara.

Scrisoarea lui Danon, din 11 mai 2018, spunea: „Cooperarea din ce în ce mai mare dintre Hamas, Hezbollah și Iran constituie o amenințare majoră nu numai pentru Israel, ci și pentru stabilitatea și securitatea întregii regiuni”.

Scrisoarea îl cita în mod explicit pe Saleh al-Arouri, liderul adjunct al Hamas, care a fost lichidat marți – 2 ianuarie 2024 -, drept responsabilul pentru această colaborare.

Saleh al-Arouri a petrecut 18 ani în închisorile israeliene

După ce a petrecut 18 ani în închisorile israeliene pentru rolul său în planificarea atacurilor Hamas din Cisiordania, Arouri a fost eliberat în anul 2010. Inițial, acesta s-a mutat în Siria, iar mai târziu în Turcia.

A avut sediul la Istanbul până în ani 2015, când a fost inclus pe lista celor mai căutați teroriști de către SUA, după ce a recunoscut că a fost „creierul” răpirii și uciderii a trei adolescenți israelieni în Cisiordania, ceea ce a dus la declanșarea războiului din Gaza din anul 2014.

Când Turcia și Israelul au inițiat o apropiere – în anul 2016 – și Turcia a expulzat membri ai diferitelor grupuri islamiste, Arouri a început să facă naveta între Istanbul și Beirut, începând să lucreze la construirea infrastructurii Hamas în Liban, cu sprijinul Hezbollah-ului și al Iranului.

Totuși, Hamas și Hezbollah nu au fost întotdeauna grupări aliate. Au trecut printr-o perioadă extrem de agitată în timpul războiului civil sirian care a izbucnit în anul 2011, atunci când Hamas a susținut opoziția siriană, în timp ce Hezbollah a susținut regimul lui Bashar al-Assad. Cele două grupări s-au confruntat în Yarmouk și în alte tabere de refugiați palestinieni din Siria.

Principalul arhitect al acestui „parteneriat” dintre Hamas și Hezbollah a fost chiar Saleh al-Arouri, care a devenit apoi punctul focal pentru stabilirea infrastructurii Hamas în Liban.

În vara anului 2018, Saleh al-Arouri și-a stabilit reședința în Beirut

În vara anului 2018, Saleh al-Arouri și-a stabilit reședința în Beirut, în cartierul șiit al-Dahiya din sud, care servește drept bastion pentru Hezbollah. El a fost urmat în scurt timp de Khalil al-Hayya, liderul relațiilor arabe și islamice ale Hamas, și de Zaher Jabarin, responsabil cu prizonierii palestinieni din închisorile israeliene.

În luna mai a anului 2021, presa libaneză a raportat că Hezbollah și Hamas au înființat o sală de operațiuni comune la Beirut, cu coordonarea Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, care a trimis arme și muniții în Gaza în timpul conflictului de 11 zile dintre Israel și Hamas în mai 2021 și „a mutat un număr de ofițeri de rezistență palestinieni din Fâșie în timpul agresiunii”.

Șeful aripii militare a Hamas, Yahya Sinwar, a confirmat că gruparea teroristă s-a coordonat cu IRGC și Hezbollah pe tot parcursul luptei, potrivit presei ebraice.

Pe 6 aprilie 2023, Hamas a lansat un atac masiv cu rachete împotriva Israelului din Liban, cu cel puțin 36 de proiectile trase peste granița de nord a Israelului, dintre care multe au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome.

A fost cel mai puternic baraj de rachete de la cel de-al Doilea Război din Liban, din anul 2006.

„Axa rezistenței” împotriva Israelului

Pe 2 septembrie 2023, cu doar câteva săptămâni înainte de atacul-șoc al Hamas din 7 octombrie, Saleh al-Arouri a însoțit o delegație Hamas condusă de șeful Biroului Politic – Haniyeh – într-o întâlnire cu liderul Hezbollah Hassan Nasrallah și liderul Jihadului Islamic Palestinian Ziyad Nakhaleh, în care s-a discutat despre o „axă a rezistenței” și despre „intensificarea rezistenței în Cisiordania și Gaza”.

Alături de Arouri, alți doi comandanți militari ai Hamas au fost uciși marți: Samir Findi și Azzam Al-Aqraa, alături de personalitățile Hamas Mahmoud Shaheen, Muhammad Bashasha, Muhammad al-Rayes și Ahmed Hammoud.

Findi, în vârstă de 54 de ani, a fost membru Hamas de 30 de ani și a fost comandantul de facto al aripii militare a grupului din Liban, precum și legătura cu rebelii Houthi din Yemen.

Al-Aqraa ar fi coordonat atacuri teroriste în Cisiordania în timp ce locuia în Siria, Arabia Saudită și Turcia.

Sursa foto – X (fost Twitter)


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?