Kelemen Hunor, despre schimbarea Avocatului Poporului: „Nu este nimic extravagant”

Kelemen Hunor, despre schimbarea Avocatului Poporului: „Nu este nimic extravagant”
Kelemen Hunor, despre schimbarea Avocatului Poporului: „Nu este nimic extravagant” / Mediafax Foto / Raul Stef
Publicat: 26/05/2021, 06:30

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că o eventuală schimbare a lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului nu are nimic „extravagant” și că este vorba despre o procedură în litera Constituției.

„Este o procedură legală, constituțională care a mai fost pusă în practică. Dacă o evaluare ajunge la această concluzie, se întâmplă, se va mai întâmpla în România, nu este nimic extravagant. Probabil vom ajunge și noi în stadiul în care aceste instituții vor avea niște conduceri care să nu fie schimbate. Legiuitorul lasă posibilitatea de a revoca”, a spus Hunor la TVR, potrivit Mediafax.

Renate Weber, evaluată în funcție de activitatea din pandemie

Evaluarea Avocatului Poporului se realizează în funcție de modul în care Renate Weber a acționat raportat la pandemia de COVID, starea de urgență și starea de alertă, a mai declarat vicepremierul.

„Nu vorbim despre persoană, ci despre instituție, proceduri”, a adăugat Kelemen Hunor.

Comisiile juridice reunite din Parlament au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2019 și 2020. Este primul pas spre demiterea lui Renate Weber, urmând ca plenul reunit să voteze raportul comisiilor. În cazul unui vot de respingere, Avocatul Poporului este demis.

Cum s-a apărat Renate Weber

Ședința comisiilor juridice a decurs cu dificultăți. Încă de la începutul discuțiilor, social democrații au acuzat că se vrea schimbarea Avocatului Poporului „pentru că a avut dreptate de foarte multe ori”. Parlamentarii PSD și AUR au părăsit ședința comisiei.

La ședință au rămas parlamentarii PNL, USR PLUS și UDMR, care au votat împotriva rapoartelor de activitate.

„Nicio clipă instituția noastră nu s-a adresat spitalelor acuzând de tortură. În raportul nostru pe 2020 veți găsi corespondența prin care corespondentul comietului pentru prevenirea torturii de la de la Națiunile Unite i-a transmis premierului solicitarea lor expresă ca instituția Avocatului Poporului să meargă și să facă astfel de investigații. Nu am declanșat noi un mecanism aparte de prevenire a torturii. E un domeniu în sine în instituția noastră. Îl prevede legea. Se numește așa pentru că toată legislația internațională la asta se referă, la prevenirea torturii”, s-a apărat Renate Weber.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult