Klaus Iohannis: Îndeplinim din 2011 condiţiile tehnice pentru Schengen / Premierul Olandei vine săptămâna viiitoare în România | VIDEO

Publicat: 07/10/2022, 16:42

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că România îndeplinește încă din anul 2011 condițiile tehnice necesare pentru aderarea la spațiul Schengen.

Potrivit președintelui, românii trebuie să beneficieze de libera circulație prin aderarea la Schengen.

Declarația a fost făcută de Klaus Iohannis înainte de reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

„Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniţe, controlul migraţiei şi aşa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condiţiile tehnice. Acest lucru a fost verificat şi răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte dintr-o serie de programe şi proceduri aferente Schengen şi ne facem treaba foarte bine acolo.

Însă, în afară de asta, este clar că, dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi. Şi atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulaţia liberă a persoanelor şi cred că este important acest lucru şi pentru români, să se considere şi ei europeni cu drepturi depline.

Condiţiile tehnice le îndeplinim, dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experţi să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre vizita lui Mark Rutte la București

Totodată, președintele Klaus Iohannis a mai spus că, din punctul său de vedere, securitatea la nivel european, dar și controlul persoanelor care sosesc din afara spațiului comunitar ar fi mult îmbunătățite în cazul în care România, dar și Croația și Bulgaria, ar deveni membre ale spațiului Schengen.

„Condiţiile tehnice le îndeplinim, dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experţi să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că premierul Olandei, Mark Rutte, va sosi în România săptămâna viitoare.

„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staţionate în Cincu”, a menţionat şeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase