Prima pagină » Actualitate » LEGENDA apei tămăduitoare de la Mănăstirea Ghighiu. În fiecare an, mii de pelerini vin aici cu credință în vindecarea trupului și a sufletului

LEGENDA apei tămăduitoare de la Mănăstirea Ghighiu. În fiecare an, mii de pelerini vin aici cu credință în vindecarea trupului și a sufletului

LEGENDA apei tămăduitoare de la Mănăstirea Ghighiu. În fiecare an, mii de pelerini vin aici cu credință în vindecarea trupului și a sufletului
Mănăstirea Ghighiu, din județul Prahova

Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Ghighiu (județul Prahova), uneia dintre cele mai iubite din România atrage, în fiecare an, mii de pelerini care vin cu credință în vindecarea trupului și a sufletului.

Se spune că în acest loc, Maica Domnului a făcut prima minune, poruncind ridicarea mănăstirii, iar apa izvorului are puteri tămăduitoare.

Legenda apei tămăduitoare de la Mănăstirea Ghighiu

În partea stângă a bisericii mari de la Ghighiu se află un aghiasmatar, bine cunoscut printre credincioși, loc în care tradiția spune că a țâșnit un izvor rece și bogat, acolo unde Maica Domnului i-ar fi apărut logofătului Coresi, cerându-i să ridice o mănăstire. De aici vine și hramul mănăstirii, Izvorul Tămăduirii, potrivit doxologia.ro.

Mulți credincioși vin aici, convinși fiind că izvorul are puteri de vindecare, iar mărturiile lor susțin acest lucru. Astfel, cei care au băut apă cu credință spun că s-au vindecat de boli grele.

În anul 1958, pe timpul regimului comunist, izvorul a fost acoperit cu o placă de beton, dar apa a continuat să picure, ca un semn Divin. Trei decenii mai târziu, dala de beton a fost îndepărtată, iar izvorul a fost redeschis de părintele Pantelimon, fost deținut politic, care l-a curățat cu grijă.

În timp, debitul izvorului s-a redus în timp, iar credincioșii văd în această schimbare o dojană tăcută, dar plină de semnificație.

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, curtea mănăstirii se umple de pelerini, mulți parcurgând drumul spre izvor în genunchi, informează Antena 3.

Unde se află Mănăstirea Ghighiu

Mănăstirea Ghighiu se află în județul Prahova, în localitatea Bărcănești, sat Ghighiu, fiind întemeiată în anul 1817, pe un teren donat de Măriuța Rătoveanca călugărului Agapie, care a căutat mult locul potrivit pentru a ridica un schit.

A găsit acest loc în Codrii Vlăsiei, unde a fost trezit de susurul unui izvor, același care a inspirat ridicarea așezământului, relatează manastireaghighiu.ro.

Biserica mare a fost reconstruită în 1858 și sfințită în 1866, păstrând hramul „Izvorul Tămăduirii”. A fost construită din cărămidă și var hidraulic, în stil neoclasic, biserica impresionează prin sobrietate și echilibru.

Pe lângă biserica mare, în incinta mănăstirii se află și biserica mică a cimitirului, ridicată în 1833, restaurată în anii ’50 sub îndrumarea părintelui Sofian Boghiu.

Pictura este semnată de Gheorghe Tattarescu, iar catapeteasma din lemn de tei poleit cu aur este o operă valoroasă de artă religioasă.

Astăzi, Mănăstirea Ghighiu rămâne un important centru spiritual, iar Izvorul Tămăduirii Ghighiu este considerat de mulți credincioși o adevărată sursă de har și vindecare, prin binecuvântarea Maicii Domnului.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și