LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. IDF cere evacuarea locuitorilor din Khan Younis / Trupele ONU din Liban, atacate!

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. IDF cere evacuarea locuitorilor din Khan Younis / Trupele ONU din Liban, atacate!
LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 10/12/2023, 09:21

Armata israeliană a îndemnat locuitorii unei mari părți din Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Fâșia Gaza, să părăsăească localitatea și să se îndrepte spre zona Al-Muwasi.

De asemenea, oamenilor le-au fost indicate și câteva adrese trecute pe o hartă interactivă a IDF, transmite scrie CNN.

„Apel urgent” de părăsire a orașului Khan Younis

„Solicitarea pentru rezidenți este de a se deplasa în zona Al-Muwasi, precum și la adresele actualizate în harta interactivă a FDI publicată săptămâna trecută”, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului.

Anterior, IDF a emis ceea ce a numit „un apel urgent” pentru ca civilii să părăsească o mare parte din Khan Younis și din jurul acestuia, unde se desfășoară lupte crâncene.

Într-o postare pe platforma X, un purtător de cuvânt al IDF a îndemnat locuitorii din „cartierele Al-Katiba, Al Mahatta și centrul orașului” să-și părăsească locuințele. „Vă invităm să părăsiți urgent locul în care vă aflați și să vă îndreptați spre adăposturile cunoscute la vest de Khan Younis”, a spus el.

UNIFIL, atacată

Forţa Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a fost lovită sâmbătă, 9 decembrie 2023, au anunțat Naţiunile Unite. Nu au existat victime, transmite Die Welt.

„UNIFIL este în curs de verificare a originii tirurilor”, iar incidentul „nu a provocat victime”, dar a avariat un turn de veghe din bază, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţei Interimare a Naţiunilor Unite Unite în Liban, Andrea Tenenti.

Potrivit Agenției naționale de presă libaneze (NNA), „un tanc israelian Merkava” a vizat poziţia UNIFIL din apropierea frontierei, vizavi de Metula, în nordul Israelului. „Nu am vizat UNIFIL, nu am lovit o poziţie a UNIFIL”, a reacționat IDF.

La 25 noiembrie, tiruri israeliene au lovit un vehicul de patrulare al UNIFIL, în sudul Libanului, în ziua a doua a unui armistiţiu între Israel şi Hamas. De asemenea, sediul UNIFIL fusese lovit anterior de tiruri de obuze, potrivit ONU.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, frontiera dintre Liban şi Israel este scena unor tiruri din ce în ce mai intense, în principal între armata israeliană şi mişcarea musulmană şiită Hezbollah, ceea ce stârneşte temeri legate de o conflagraţie mai importantă.

UNIFIL a fost creată în 1978 pentru a supraveghea retragerea forţelor israeliene care invadaseră Libanul. Forţa ONU a fost întărită după războiul devastator dintre Hezbollah şi Israel din 2006, iar cele aproximativ 10.000 de Căşti Albastre au misiunea de a supraveghea încetarea focului între cele două tabere.

Netanyahu mulțumește SUA pentru că s-au opus prin veto propunerii de încetare a focului

Premierul Benjamin Netanyahu a mulțumit SUA pentru că a ales să se opună prin veto unei propuneri făcute în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de încetare a focului în Fâșia Gaza.

„Apreciez foarte mult poziția corectă pe care Statele Unite au adoptat-o în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de Sky News.

„Și alte țări ar trebui să înțeleagă că este imposibil, pe de o parte, să susții eliminarea Hamas și, pe de altă parte, să faci apel la încetarea războiului, care va împiedica eliminarea Hamas” – Benjamin Netanyahu

Premierul susține că Israelul va continua războiul „pentru a elimina Hamas și pentru a atinge celelalte obiective de război pe care le-am stabilit”.

Pe de altă parte, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că decizia SUA de a se opune prin veto o face complice la crimele de război împotriva palestinienilor.

În altă ordine de idei, Casa Albă a aprobat „de urgenţă”, fără a trece prin votul Congresului, vânzarea către Israel a aproape 14.000 de obuze de tanc.

Departamentul de Stat a notificat vineri Congresul, invocând o autorizaţie „de urgenţă”, despre vânzarea către aliatul său israelian a 13.981 de obuze de 120 de milimetri care echipează tancurile de luptă Merkava, angajate în ofensiva din Palestina.

Afacere de 106,5 milioane de dolari, notează presa americană.

Manifestație pro-Palestina la Londra

Mii de manifestanţi pro-palestinieni s-au adunat sâmbătă, 9 decembrie, în Parlament Square, la Londra, pentru a cere o încetare a focului în Fâșia Gaza.

Manifestanţii au purtat pancarte pe care se putea citi „Free Palestine” (Palestina liberă) şi „End the siege” (Încetaţi asediul).

Unii demonstranţi au scandat: „One, two, three, four, occupation no more, five, six, seven, eight, Israel is a terrorist state”. Ei au scandat, de asemenea, „From the river to the sea, Palestine will be free” (De la râu la mare, Palestina va fi liberă).

Poliţia Metropolitană a anunţat că au fost arestaţi 13 protestatari, majoritatea pentru bannere cu inscripţii ofensatoare.

Manifestaţia a avut loc după ce Marea Britanie s-a abţinut la votul rezoluţiei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care cerea o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji