Locuitorii dintr-un oraș din România vor fi SCUTIȚI de impozitul pe clădire / Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească

Publicat: 30 04. 2023, 09:12
Actualizat: 30 04. 2023, 09:15
Foto caracter ilustrativ / Sibiu

Locuitorii din Sibiu care vor investi în sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice vor fi scutiți de impozitul pe clădire pentru anul 2024. 

Decizia a fost aprobată de Consiliul local Sibiu, care a votat pentru „scutirea pe anul 2024 de la plata impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate cu destinația de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice pentru care proprietarii execută pe cheltuială proprie lucrări pentru instalare de sisteme de producere a energie electrice din surse fotovoltaice”.

Sibienii trebuie încurajați să investească acum în sisteme de panouri fotovoltaice pentru a simți o scădere a cheltuielilor cu energia electrică în iarna viitoare. Mai mult, ei trebuie motivați să devină prosumatori, ca un prim-pas către independența energetică”, este de părere Ionuț Ghișe, consilier USR.

Ce trebuie să conțină dosarul pentru scutirea impozitului

Primarul orașului, Astrid Fodor, a precizat că „scutirea se va da în condițiile prevăzute de Codul fiscal”.

„Noi lucrăm la o procedură ca toată lumea să se bucure de același tratament. Bineînțeles vom veni cu detalii, ca să se evite discuțiile inutile la ghișee. Omul să știe din start ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de această scutire”, a spus edilul Sibiului, citat de Turnul Sfatului.

Codul fiscal stabilește faptul că în Consiliile locale se pot lua hotărâri prin care să se acorde scutire sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate. Una dintre situații face referire la „clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice, pe baza procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, întocmit în condițiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenție recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanță energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic, astfel cum este prevăzut în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

Reducerea impozitului se va face pe baza unui dosar care să conțină, pe lângă cerere, copii după actele solicitanților, extras CF actualizat, copii ale autorizațiilor de construire sau intervenție, ale proceselor verbale de la terminarea lucrărilor și ale dovezilor de plată.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

Programul „CASA VERDE Fotovoltaice” începe luna viitoare. Cum vă puteți înscrie

Programul Casa Verde Fotovoltaice, lansat pe regiuni. Ministrul Mediului: „Bugetul triplat este iarăşi un pas înainte”

Barna Tanczos despre Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023: „Permite INSTALAREA panourilor fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case”