MAE: Un grup de studenți români și profesorul coordonator, CAPTIVI în Turcia, au cerut ajutor consular / Guvern: Vor fi repatriați luni

MAE: Un grup de studenți români și profesorul coordonator, CAPTIVI în Turcia, au cerut ajutor consular / Guvern: Vor fi repatriați luni
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/02/2023, 10:01
Actualizat: 06/02/2023, 12:03

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs în noaptea de duminică spre luni.

UPDATE. Guvernul României anunță că vor fi repatriați luni

„Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi.

Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, a transmis Guvernul României.

ȘTIRE INIȚIALĂ

„Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță”, menționează MAE.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, pentru a prelua cetățenii români. Ulterior, vor fi stabilite detaliile privind transportul în România.

MAE: Nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur

„Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune”, conform sursei citate.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.

Peste 500 de morți

Un cutremur devastator a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Turcia. Seismul a provocat cel puțin 500 de decese și a fost simțit în mai multe țări, transmit autoritățile.

Cutremurul este unul dintre cele mai puternice care au lovit Turcia în ultimii peste 100 de ani și a provocat cutremure în întreaga regiune, prăbușind clădiri și trimițând locuitorii să alerge pe străzi.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în 10 orașe din Turcia, a declarat vicepreședintele turc.

(Citește informații actualizate despre cutremurul din Turcia pe site-ul GÂNDUL)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase