România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, în urma cutremurului soldat cu peste 500 de morți / CNSU, convocat luni de premierul Nicolae Ciucă

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, în urma cutremurului soldat cu peste 500 de morți / CNSU, convocat luni de premierul Nicolae Ciucă
Cutremur în Turcia / Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 06/02/2023, 09:32
Actualizat: 06/02/2023, 09:45

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, în urma cutremurului de luni dimineața, soldat cu peste 350 de morți. În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

„Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, a transmis, luni dimineața, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU).

Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, menționează IGSU.

Potrivit sursei citate, sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Nicolae Ciucă: România este pregătită să acorde sprijin

Într-un mesaj postat pe Twitter, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România este pregătită să ofere asistență.

„Gândurile noastre sunt alături de locuitorii din Turcia, de familiile victimelor și de toți cei răniți sau afectați de cutremurul devastator care a lovit Gaziantep. România este pregătită să acorde sprijin”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.

Peste 500 de morți

Un cutremur devastator a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Turcia. Seismul a provocat cel puțin 500 de decese și a fost simțit în mai multe țări, transmit autoritățile.

Cutremurul este unul dintre cele mai puternice care au lovit Turcia în ultimii peste 100 de ani și a provocat cutremure în întreaga regiune, prăbușind clădiri și trimițând locuitorii să alerge pe străzi.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în 10 orașe din Turcia, a declarat vicepreședintele turc.

(Citește informații actualizate despre cutremurul din Turcia pe site-ul GÂNDUL)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase