MAE: Încă 15 colaboratori ai forțelor armate române și studenți cu burse în România au fost evacuați din Afganistan

MAE: Încă 15 colaboratori ai forțelor armate române și studenți cu burse în România au fost evacuați din Afganistan
Sediul MAE (Sursa foto - caracter ilustrativ: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 04/09/2021, 19:17

Numărul persoanelor evacuate din Afganistan de autoritățile române de la ridicarea nivelului de alertă la maximum a ajuns, sâmbătă, la 132, după ce încă 15 cetățeni afgani au fost ajutați să iasă din țară, pe cale terestră.

Încă 15 cetățeni afgani au fost evacuați astăzi cu succes din Afganistan pe cale terestră și se află în siguranță pe teritoriul Pakistanului, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, sâmbătă după amiază.

Este al doilea anunț de acest fel al zilei, după ce dimineață preciza că în urma eforturilor Celulei de criză interinstituționale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetățeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului și se află în siguranță pe teritoriul pakistanez.

Cetățenii afgani evacuați în acest grup sunt colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România. Așa cum anunțaseră și premierul, și președintele, cei din acestecategorii au fost contactați pentru a-și exprima opțiunea de a fi sau nu ajutați să vină în România.

Și cetățenii din al doilea grup u fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad, fiind transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

MAE precizează că și pentru membrii acestui al doilea grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, misiunea diplomatică de la Islamabad a emis vize și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez fiind, de asemenea, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță.

Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea 24/7

Până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstituționale, activate la 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost evacuați din Afganistan 76 de cetățeni afgani din categoriile amintite, care se adaugă evacuării cu succes a tuturor celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați (astfel că în prezent nu mai sunt cetățeni români pe teritoriul afgan care să solicite evacuarea), precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate.

„MAE informează că Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea și întreprinde demersuri, în regim de permanență, 24/7, pentru gestionarea situației cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România – procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea și validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituțională de criză menține o legătură permanentă cu partenerii internaționali”, a anunțat MAE.

Autoritățile, române și europene, analizează situația cotelor de imigranți, în noul context. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, în 25 august, activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor. În context, Ministerul Afacerilor Interne va evalua capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia.

În anul 2020 în România a fost atins maximul istoric pe linie de protecție internațională , fiind înregistrate 6158 cereri, faţă de 2593 depuse în anul 2019 (creşterea fiind de 137,5%). În continuare, ponderea a fost deţinută de cetăţenii proveniţi din spații care se confruntă cu conflicte armate interne sau probleme sociale și politice: Afganistan – 2384, Siria – 1459 sau Irak – 415, conform Strategiei naționale privind imigrație 2021 – 2024.

Numărul total este de peste 7 ori mai mare decât cifra minimă conform datelor privind evoluția multianuală a numărului de cereri de azil înregistrate în ultimii 13 ani, 835, în anul 2009.

De la 1 mai 2021, de când forțele americane și trupele aliate au început să părăsească zona, a crescut și numărul de solicitări de azil pe care autoritățile de la București le primesc din partea afganilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia