Mai trece România la ora de vară pe 26 martie 2023? Lista țărilor care nu vor mai da ora ceasurile înainte

Publicat: 28 02. 2023, 16:59
Actualizat: 28 02. 2023, 17:21

Mai trece România la ora de vară pe 26 martie 2023? În prezent, aproape 60% dintre țările lumii nu dau înainte ceasul de două ori pe an, iar de la finalul anului trecut, încă două țări au renunțat să își mai schimbe ora.

În România, se trece în continuare la ora de vară. Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie, în noaptea de 25 spre 26 martie 2023, când ora 3:00 devine ora 4:00. Așadar, 26 martie va fi cea mai scurtă zi a anului, având numai 23 de ore.

În acest an, trecerea la ora de vară va avea loc, printre altele, în țările Uniunii Europene, Elveția și alte câteva țări din lume.

De ce se schimbă ora toamna și primăvara?

Țările europene au adoptat sistemul schimbării orei în secolul trecut, pentru a economisi energie. Acest sistem a fost folosit mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. I

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Majoritatea ţărilor europene instituiseră deja acest sistem ca urmare a şocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.

Un studiu publicat de Agenţia mediului înconjurător şi al controlului energiei (Ademe) în 2010 a estimat astfel că ora de vară aducea în 2009 o economie globală de 440 GWh de electricitate.

Procesul de a alege între ora de iarnă și ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat

În urmă cu câțiva ani, țărilor din UE li s-a cerut să aleagă între ora de iarnă și cea de vară, astfel încât oamenii să nu mai fie afectați de această schimbare.

Autoritățile române au stabilit atunci ca țara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, știut fiind faptul că, totuși, ora de iarnă este considerată standard.

Pe fondul pandemiei de COVID-19, procesul de a alege între ora de iarnă și ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat.

Totodată, ținând cont de criza energetică cea a lovit mai toate țările din UE în ultima perioadă, există posibilitatea ca autoritățile din tot mai multe țări să încline spre menținerea pe o perioadă cât mai lungă a orei de vară, astfel încât să se obțină economii vizibile la consumul de energie electrică.