Maratonul vaccinării în București a început vineri. Trei zile și trei nopți de vaccinare non-stop, la Sala Palatului și Biblioteca Națională (FOTO-VIDEO)

Publicat: 07 05. 2021, 18:00
Actualizat: 07 05. 2021, 18:12

Maratonul vaccinării anti-COVID din București a încut vineri, 7 mai, la ora 16.00 și se încheie luni, 10 mai, la ora 08.00. La Biblioteca Națională și la Sala Palatului vor fi 50 de cabinete de vaccinare, iar cei care vor veni să se vaccineze, fără programare, vor primi ser Pfizer.

În cele trei zile și trei nopți vor vaccina 1.200 de voluntari, medici, asistenți medicali, rezidenți și studenți. Printre medicii care vor administra vaccin anti-COVID la maratonul din Bucureşti este și coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.

Cabinetele de vaccinare pot primi toate persoanele care vor să se vaccineze, indiferent dacă sunt din București sau alte localități. Vaccinarea se poate face a fi nevoie de programare, cei care ajung în cele două centre având nevoie doar de buletin.

La Sala Palatului vor fi 40 de cabinete de vaccinare, alte 10 fiind deschise la Biblioteca Națională, La toate centrele vor fi folosite doar doze Pfizer/BioNTech.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la Sala Palatului, medicul Mihai Craiu, a explicat că vaccinara se va face non-stop în centrele de la Sala Palatului și Biblioteca Națională, cu mici pauze de curățenie.

În timpul maratonului vaccinării din București, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, vor fi transmisii live de la Sala Palatului. Medici implicați în eveniment vor transmite informații despre vaccinarea anti-COVID și importanța imunizării pentru ieșirea cât mai rapidă din pandemie.

Vaccinare și noaptea. Mai multe autobuze circulă non-stop

Autobuzele liniilor 104, 117, 178, 300, 313 și 368, care ajung la Sala Palatului și la Biblioteca Națională, vor circula și noaptea de vineri până luni dimineață.

„Oricine vrea să se vaccineze cu vaccinul anti-COVID-19 o poate face fără niciun fel de programare, începând de vineri, la ora 16,00, şi până luni, la ora 8,00. Împreună cu STB, am convenit să extindem şi noaptea circulaţia autobuzelor pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368, pentru a facilita transportul bucureştenilor la centrele de vaccinare şi înapoi spre casă”, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Fără sancțiuni pentru persoanele care se vaccinează după ora 22.00

Coordonatorul campaniei de imunizare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că persoanele care doresc să se vaccineze, se pot deplasa în Capitală şi după ora 22.00, când intră în vigoare restricțiile de circulație stabilite în perioada stării de alertă.

“Există o menţiune expresă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti. Practic, persoanele care se prezintă la vaccinare după ora 22,00 sunt exceptate de la această restricţie şi se pot prezenta la vaccinare”, a spus şeful CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele care merg să se vaccineze după ora 22.00 vor puteaa prezenta, la un eventual control al polițiștilor, dovada de vaccinare, care atestă unde au fost posesorii acestora.

Și prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că deplasarea între 22.00 si 05.00, când este restricționată circulația, este permisă pentru vaccinarea anti-COVID, care intră la categoria tratament medical.

Prefectul a precizat că persoanele care merg orele 22.00 și 05.00 să se vaccineze la centrele de la Sala Palatului și Biblioteca Națională, deschise pentru maratonul vaccinării din București, trebuie să aibă și declarația pe proprie răspundere.

Documentul poate fi descarcat si pe telefon, din aplicația Declarație propria răspundere și poate fi completată cu toate datele, fiind posibilă și semnătura electronică.

”Există această aplicație simpatică în care vă puteți face într-un minut declarația pe propria răspundere dacă doriți să vă vaccinați la 2 dimineața, de exemplu. Super simplu! Și merge și pentru alte motive, desigur”, a scris prefectul pe pagina sa de Facebook.

Sportivi și artișit implicați în maratonul vaccinării din București

În cele trei zile de vaccinare, în centrele de la Sala Palatului și Biblioteca Națională vor fi prezenţi sportivi, artişti şi alte vedete.

În cadrul maratonului, care se va încheia luni dimineață, va avea loc și un program artistic.

„Prin acest parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, organizatorul evenimentului, am asigurat şi implicarea zonei culturale, una din cele mai afectate de pandemia provocată de virusul Sars-CoV2, care are nevoie de sprijinul fiecărui român”, a anunțat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În eveniment s-au implicat, alături de Biblioteca Naţională a României, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Filarmonica George Enescu care vor asigura momente artistice pe parcursul maratonului, a precizat Gheorghiu.

FOTO & VIDEO: Alexandra Pandrea