Marian Munteanu, doctor în Filologie al Universității din București și cercetător asociat la Institutul de Sociologie al Academiei Române – va fi prezent la emisiunea de astăzi de la TVR Cultural, Omul și Timpul, de la ora 17.00. Antropologul va vorbi despre cartea sa – „Noi înșine. Un pelerinaj antropologic în lumea noastră de altădată” – despre care spune că este un pelerinaj complex și complet, într-o lume dispărută astăzi, când modernismul s-a instalat pe meleagurile noastre.
De fapt, Marian Munteanu propune o călătorie palpabilă și onestă prin civilizația noastră, prin identitatea noastră, pentru a rezona și pentru a ne aminti de un trecut ce pare, pentru mulți, atât de îndepărtat, pe măsură ce lumea se schimbă, căpătând alte valențe.
„Cartea aceasta, acest pelerinaj, asta își propune să dezvăluie această arhitectură, dar în complexitatea și funcționalitatea ei. Desigur, în acest moment dispărută, noi ne-am mutat în alt mod de viață, cu totul. Cadrele instituționale moderne s-au instalat pe meleagurile noastre și chiar dacă pe alocuri mai au supraviețuit inerțial niște forme care pleacă dintr-un trecut îndepărtat, lumea s-a schimbat.
Am considerat că este important să arăt sau să încerc să arăt o cale, o modalitate prin care un om preocupat de civilizația noastră, de identitate noastră, de profilul nostru, să poată ajunge mai repede la o contemplare.
De asta, am și numit-o pelerinaj, pentru că, așa cum ne aflăm acum într-un muzeu, dincolo de date și informații, este bine să și palpezi, să vezi lucrurile cumva. Și aceste texte pe care le-am selectat oferă această posibilitate persoanelor care, nu numai că doresc să fle sau să intre într-un dialog, plecând de la concluziile altora, ci să și verifice cu propriii ochi. Pentru că textele vorbesc”, a mărturisit antropologul Marian Munteanu.
Cartea – „Noi înșine. Un pelerinaj antropologic în lumea noastră de altădată”, scrisă de Marian Munteanu
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI:
Marian Munteanu, antropolog: „Umanitatea are nevoie de LIBERTATE pentru a exista”