Deratizarea în București. Marius Pavel (PSD): „Este dubios amendamentul lui Nicușor Dan. Mă întreb dacă nu cumva vrea să înstrăineze serviciul către alți operatori”

Publicat: 20 05. 2021, 12:59
Actualizat: 20 05. 2021, 13:40
Colaj Gandul / Foto: Mediafax / Eco Igienizare

Consilierul municipal Marius Pavel de la PSD este de părere că primarul general Nicușor Dan a scos „în mod dubios” mai multe acțiuni de deratizare și dezinsecție din planul pentru 2021 aprobat, miercuri, în Consiliul General (CGMB). Potrivit lui Pavel, Primăria ar putea înstrăina pe viitor acele poziții care acum lipsesc din planul general.

Planul Unitar de Acțiune (PUA) pentru Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție (DDD) pentru anul 2021 a fost aprobat miercuri în CGMB cu o întrâziere foarte mare.

Mai mult, din amendamentul propus de Nicușor Dan la proiect lipsesc câteva puncte importante, potrivit lui Marius Pavel (PSD).

„Având în vedere că activitatea de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie trebuie delegată integral, ceea ce s-a și întâmplat deja, către compania municipală Eco Igienizare şi ordinul ANRSC cu nr. 82, am sesizat în amendamentul depus de primarul general faptul că lipsesc o serie de poziţii ce ar fi trebuit să existe”, a susținut Marius Pavel în ședința CGMB.

Marius Pavel a precizat pentru Gândul care au fost punctele scoase din PUA.

„Nu se mai face deratizarea la locurile de agrement și nici în pieţe şi târguri agro-alimentare. Nu se mai acționează nici în clădirile ce aparţin autorităţilor publice, ale autorităţilor locale altele decât PMB. Totodată, larvicidarea a fost exclusă la Administraţia Prezidenţială, Grădina Botanică, Parcul Operei și Palatul Parlamentului”, a declarat Marius Pavel pentru Gândul.

Consilierul PSD mai spune că eliminarea acestor poziții s-a făcut în „mod dubios”.

Marius Pavel: „Ar fi ilegal, pentru că ordinul ANRSC spune clar că aceste acțiuni trebuie atribuite unui singur operator”

„Este dubios amendamentul lui Nicușor Dan, și cum au fost scoase aceste poziții. Mă întreb dacă nu vrea să le înstrăineze, către alți operatori, sau la primăriile de sector. Să spună, de exemplu, că este o nevoie urgentă de dezinsecție într-un anumit loc și să atribuie aceste servicii, fără licitație, către alte companii. Ar fi ilegal, pentru că ordinul ANRSC spune clar că aceste acțiuni trebuie atribuite unui singur operator”, a declarat Marius Pavel pentru Gândul.

Nicușor Dan spune însă că pozițiile menționate de Marius Pavel au fost eliminate din lispa de bani.

„După ce noi am votat bugetul, am transmis companiei (Eco  Igienizare – n.r.) rugămintea de a reveni cu o propunere care să se încadreze în bugetul pe care noi l-am votat, nu a făcut-o.

Și atunci direcţia de specialitate a făcut acest proiect care să se încadreze în bugetul pe care noi l-am votat şi care să cuprindă acţiunile esenţiale pe fiecare dintre secţiunile deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie”, a explicat Nicuşor Dan în ședința CGMB de miercuri.

CGMB a votat miercuri proiectul de hotărâre care prevede finanțarea serviciilor de DDD în Capitală, pentru anul 2021.

Deratizarea și Dezinsecția vor costa 16,7 milioane de lei în 2021

Potrivit amendamentului la proiect, propus de Nicușor Dan și votat cu 51 de voturi „pentru”, Muncipalitatea va plăti 16,7 milioane de lei în 2021 pentru aceste servicii, care vor începe în iunie, și se vor realiza de către Compania Municipală Eco Igienizare.

Aprobarea acestui proiect s-a făcut foarte târziu, după o tergiversare de mai multe luni. Potrivit specialiștilor consultați de Gândul, prima dezinsecție, respectiv larvicidarea, ar fi trebuit făcută în luna martie. În prezent, Capitala se confruntă cu invazia căpușelor, iar la spitalele din oraș s-au înregistrat sute de cazuri de mușcături ale acestor insecte, mai ales la copii.