VIDEO | Guvernul a aprobat introducerea unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică. Amenzile pentru încălcarea acestuia sunt semnificative

Publicat: 11/11/2022, 08:08
Actualizat: 11/11/2022, 14:16

Cabinetul Ciucă a aprobat, în ședința de vineri, introducerea unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, un demers legislativ armonizat cu deciziile la nivel comunitar, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică, iar în caz contrar, să suporte sancțiuni consistente.

Introducerea mecanismului de achiziție centralizată este inclus printre prevederile Ordonanței de Urgență privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei și a Ordonanței de urgență nr. 119 din 1 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a detaliat, la finalul ședinței, principiile de la baza mecanismului aprobat vineri, la care a lucrat împreună cu ministrul Energiei și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

„Printre actele normative de mare importanță adoptate astăzi a fost și această ordonanță care, așa cum a amintit purtătorul de cuvânt al guvernului, domnul Cărbunaru, vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu. Primul dintre ele este acela al sustenabilității măsurilor pe care guvernul și coaliția de guvernare și le-a asumat pentru acest an de criză energetică, care vizează compensarea prețurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, pentru consumatorii casnici și pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici și mijlocii, întreprinderile din agricultură și celelalte pe care le cunoașteți foarte bine”, a declarat secretarul general al Guvernului.

Marian Neacșu a ținut să precizeze că în coordonarea secretarului general se află cele două entități care vor gestiona aplicarea acestui mecanism, respectiv operatorul de transport și de sistem Transelectrica și, respectiv, operatorul pieței de energie OPCOM, pe lângă „abordarea vocațională a subsemnatului în domeniu”.

„Mecanismul inițiat astăzi, care reglementează o parte din piața de energie în funcție de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023, face posibil ca să putem susține în continuare compensările de preț, așa cum ele sunt conținute în Ordonanța 119 și au fost conținute în ordonanțele anterioare. Mai fac mențiunea, pe care am făcut-o și în ședința de guvern, că ne-am dovedit, de-a lungul acestui an de criză energetică în Europa, aproape de fiecare dată, pionieri în a adopta o serie de măsuri pe care ulterior și alte state membre sau de la nivelul Uniunii Europene să le implementeze. Comisia a adoptat seturi de măsuri care vizează măsurile pe care noi deja le implementasem. Sperăm ca și de data asta să fie la fel. Acest mecanism va asigura, așa cum am spus, compensarea prețurilor în continuare și competitivitatea economiei românești, pentru că vom asigura prețuri compensate pentru toate aceste categorii care au fost avute în vedere”, a detaliat Marian Neacșu.

Cum funcționează mecanismul

Potrivit informării Guvernului, actul normativ aprobat prevede instituirea unor măsuri temporare, cu rol de atenuare a efectelor economice directe datorate creșterii prețurilor la energie, prin plafonarea veniturilor de pe piață a producătorilor de energie electrică.

Aceste măsuri sunt necesare astfel încât prețurile la energie electrică plătite de către clienții finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și să nu conducă la un blocaj al activităților economice la nivel naţional, ținând cont că este imperios necesară asigurarea unei discipline riguroase a pieței de energie şi a unui înalt nivel de protecţie a cetăţenilor în calitatea lor de consumatori.

Astfel, actul normativ vizează introducerea unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică.

Decizia de vineri a Guvernului vine după ce, la nivelul UE, a fost adoptat Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, cu aplicabilitate directă de către toate statele membre, care să permită atenuarea temporară a riscului ca prețurile energiei electrice și costul energiei electrice pentru consumatorii finali să atingă niveluri nesustenabile. Acest Regulament UE prevede că „veniturile de pe piață ale producătorilor obținute din producerea de energie electrică din anumite surse se plafonează la maximum 180 euro per MWh de energie electrică produsă”. Același Regulament UE prevede că „statele membre pot să mențină sau să introducă măsuri care limitează și mai mult veniturile de pe piață ale producătorilor care produc energie electrică”. Măsurile trebuie să fie proporționale și nediscriminatorii și să acopere costurile de investiții și de exploatare.

Mecanismul de achiziție centralizată aprobat vineri va fi instituit pe o perioadă de peste doi ani, pe durata 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) și alin. (4) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care stipulează că: „Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al prețurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe”.

Tranzacţiile cu energie electrică vizate sunt aplicabile „producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru tehnologiile şi puterea instalată prevăzute la art 3. alin (1) din Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, a capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului.

Acelaşi tip de tranzacţii se aplică şi „furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor exploatate de aceştia”.

În calitate de achizitor unic este desemnată societatea Operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale „OPCOM” SA.

ANRE a amendat cu 380.000 de lei furnizorii de energie pentru emiterea cu întârziere a facturilor

„OPCOM va organiza o procedură anuală de achiziţie”

„Pe perioada utilizării mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică preţul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică pentru cantităţile de energie electrică vândute de aceştia prin intermediul acestui mecanism este de 450 lei/MWh şi, în acelaşi timp, achizitorul unic vinde cantităţile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică, cu preţul de 450 lei/MWh”, stipulează proiectul.

Pentru desfăşurarea mecanismului de achiziţie centralizată, participanţii la piaţă cărora li se aplică prevederile actului normativ au obligaţia transmiterii la OPCOM şi/sau Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A, după caz, a situaţiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziţie organizate de OPCOM.

„OPCOM organizează o procedură anuală de achiziţie, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către ANRE, şi câte o procedură de achiziţie lunară, care are ca scop suplimentarea cantităţilor de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale. Cantităţile de energie electrică anuale şi lunare rezultate în urma mecanismului de achiziţie centralizată constituie obligaţii ferme ale participanţilor la piaţă cărora li se aplică prevederile prezentului act normativ”, se mai explică în nota de fundamentare.

Încălcarea mecanismului de achiziție centralizată se pedepsește cu amenzi de la 1 la 5% din cifra de afaceri.

De asemenea, actul normativ prevedere modificarea și abrogarea unor prevederi din actuala OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...