Europarlamentarul Cristian Bușoi: România trebuie să accelereze procedurile pentru autorizarea capacităților de energie regenerabilă

Europarlamentarul Cristian Bușoi: România trebuie să accelereze procedurile pentru autorizarea capacităților de energie regenerabilă
Publicat: 10/11/2022, 17:40
Actualizat: 10/11/2022, 17:46

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, salută propunerea Executivul comunitar care încurajează utilizarea surselor de energie „verde”, în contextul măsurilor discutate pentru a reduce consumul de energie cu proveniență rusească.

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Legislativul comunitar, apreciază măsurile propuse de Comisia Europeană, în contextul planurilor de contracarare a actualei crize a energiei. Dezbaterile și calendarul deciziilor la nivelul Uniunii Europene s-au intensificat în ultimele luni, pe fondul scăderii masive a consumului de gaze rusești, de la 40% anul trecut, la 9%, la nivelul lunii septembrie.

„Comisia Europeană a propus ieri un nou regulament temporar de urgență, utilizând Articolul 122, pentru accelerarea utilizării surselor de energie regenerabilă. Este încă un pas pe care Europa îl face pentru a pune capăt dependenței sale de combustibilii fosili din Rusia. Propunerea Comisiei recunoaște instalațiile de energie regenerabilă ca fiind de interes public major, susține utilizarea pompelor de căldură și retehnologizarea centralelor energetice ecologice”, a comentat președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Potrivit lui Cristian Bușoi, regulamentul prevede accelerarea procedurilor de obținere a autorizațiilor pentru proiectele care implică energia regenerabilă prin măsuri cu aplicare imediată.

De exemplu, Comisia propune un termen de maximum o lună pentru procedura de autorizare a echipamentelor de energie solară, a conexiunilor la rețea și de înmagazinare a energiei pentru echipamentele care nu sunt instalate pe un teren natural. Propunerea de regulament scutește, de asemenea, aceste instalații de la obligația de a efectua anumite evaluări de mediu.

„Salut decizia Comisiei Europene și subliniez că, în paralel, în Comisia ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, lucrăm la Directivele RED III și RED IV, care includ propunerea Comisiei. Luând în considerare criza pe care o traversăm și prețul ridicat al energiei, procedurile de autorizare semnificativ mai rapide vor accelera ritmul de instalare a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile la prețuri accesibile”, a transmis eurodeputatul liberal.

Astfel, Cristian Bușoi dă asigurări că, în cel mai scurt timp posibil, Comisia ITRE și Parlamentul European se vor reuni cu miniștrii Energiei din UE pentru a adopta cel mai bun text legislativ care să permită statelor membre să instaleze cât mai rapid capacități de producție sigure și durabile din surse regenerabile.

„Atenție! România nu poate să facă niciun pas în lateral de la acest drum pe care a pornit Europa. Din păcate, deocamdată țara noastră  nu a dovedit o mare eficiență în scurtarea termenelor și simplificarea procedurilor pentru instalarea capacităților regenerabile, fie că vorbim despre energia solară, eoliană, hidro sau geotermală. Odată ce Regulamentul Comisiei va intra în vigoare la nivel european va trebui să schimbăm abordarea și să facem mai mult pentru protejarea cetățenilor, a industriei și a mediului înconjurător”, a conchis europarlamentarul.

Invitat recent la GÂNDUL EXCLUSIV, Cristian Bușoi, a explicat, în calitatea sa de  președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, care consideră că sunt cele mai adecvate trei soluții – dincolo de schema de ajutor națională și măsurile dezbătute la Bruxelles – pentru a asigura securitatea energetică a gospodăriilor, industriilor și întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Una dintre măsurile pentru a combate criza energiei în România vizează susținerea financiară a investițiilor consumatorilor casnici și ale firmelor în sisteme verzi de producere a energiei.  „A treia soluție care trebuie masiv și imediat implementată în România este să dăm bani populației și firmelor mici să își instaleze panouri solare. Există un mare interes pentru a instala panouri solare pe case”, susține Cristian Bușoi.

În acest context, europarlamentarul a subliniat și că e nevoie de o mai mare atenție și sprijin pentru prosumatori, chiar dacă ponderea lor a crescut, opinând că durează nejustificat de mult să obții această calitate în România.

Angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, susține angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050, în vederea îndeplinirii Acordului de la Paris, cu obiectivul intermediar de reducere până în anul 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% comparativ cu nivelul atins în 1990.

Miercuri dimineața, principala agenție de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, a anunțat, în prezența președintelui României, emiterea de scrisori de interes cu privire la potențiale finanțări în valoare totală de peste 3 miliarde dolari care ar urma să fie acordate proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Compania Națională Nuclearelectrica SA – compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear – operează, prin Sucursala CNE (CNE) Cernavodă, care, cu cele două unități care funcționează în prezent, contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația