Medicul Valeriu Gheorghiță: „Nicio tromboză în România din aproape 400.000 de vaccinați cu serul produs de AstraZeneca”

Medicul Valeriu Gheorghiță: „Nicio tromboză în România din aproape 400.000 de vaccinați cu serul produs de AstraZeneca”
Medicul Valeriu Gheorghiță: „Nicio tromboză în România din aproape 400.000 de vaccinați cu serul produs de AstraZeneca” / Foto: scumc.ro
Publicat: 09/04/2021, 06:44

Aproape 400.000 de români s-au vaccinat până în prezent cu vaccinul anti-COVID AstraZeneca și niciunul nu a suferit până acum tromboze, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță le recomandă celor care au fost imunizați cu prima doză de AstraZeneca să facă și rapelul, dacă nu au întâmpinat un eveniment trombotic sau șoc anafilactic.

„Noi nu avem evenimente trombotice raportate”

„Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (…) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă”, a explicat medicul la Digi24.

„Sunt foarte puține persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză”

Gheorghiță a mai spus că sunt puține persoane în România care au fost vaccinate și cu doza de rapel AstraZeneca, majoritatea acestor doze urmând să fie administrate după 14 aprilie.

„Sunt foarte puține persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză. În acest interval, între 4 și 8 săptămâni. Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România.

Majoritatea (celor care au făcut prima doză cu AstraZeneca, adică 392.255 de persoane – n.r.), peste 60%, sunt femei, ceea ce corespunde cu ceea ce se întâmplă și la nivel european sau cel puțin acestea sunt datele preliminare. Tocmai de aceea nu putem spune că femeile au un risc mai crescut comparativ cu bărbații”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță a mai precizat că după rapel nu se anticipează o reacție, citând date medicale.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase