FOTO – VIDEO | „Mersul cu urâții”, obiceiul din Dolj prin care se alungă spiritele rele / Tradiția marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă

Publicat: 08 01. 2023, 15:34
Actualizat: 08 01. 2023, 15:36

„Urâți” adunați în cete s-au plimbat duminică prin comuna doljeană Caraula. Tinerii, îmbrăcați care mai de care mai hidos, împreună cu lăutarii satului, au mers pe la casele oamenilor pentru a alunga spiritele rele.

Tinerii se îmbracă în costume speciale, iar pe cap îşi pun măşti, iar astfel nu vor putea fi recunoscuți de nimeni din sat.

Gazdele îi primesc cu vin şi bucate alese, iar în curte se întinde hora.

O tradiție care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă

Un obicei străvechi scoate an de an din case localnicii comunei Caraula, din Dolj. Vorbim despre „mersul cu Urâții”, o tradiție care, în fiecare ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Tinerii satului se deghizează în costume speciale, cu măști de vrăjitoare sau monștri și, în pași de dans, colindă casele oamenilor ca să sperie spiritele. Gazdele îi primesc cu cozonac și vin și sărbătoresc bucuroase că au scăpat de duhurile rele.

În drumul lor, opresc mașini și trecători și nu le dau drumul până când nu se asigură că zgomotele lor au alungat și necazurile de peste an.

Gazdele îi cinstesc cu băutură și merinde și se lasă prinse de „Urâții” care alungă spiritele rele.

„Urâtul” care se prăbușește semnifică răul care dispare din casa gazdelor

În schimbul ospățului, gazdele au cerințe dintre cele mai diverse.

Cu muzică pe fundal, dansul de la sfârșitul scenetei e reprezentativ pentru tradiția veche de zeci de ani. „Urâtul” care se prăbușește semnifică răul care dispare din casa gazdelor.

Tradiția spune că „Urâții” sunt neapărat copii și adulți care în noaptea de Bobotează au păzit fântânile de lângă drumurile intens circulate, unde există riscul ca apa să „se spurce”. Obiceiul este totodată prilej de întâlnire între tinerii plecați din sat cu bătrânii locului, pentru că iarna, aceștia se întorc acasă special pentru această sărbătoare.

Vă recomandăm să citiți și: Crăciunul pe rit vechi. Ce obiceiuri și tradiții au românii care sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie