MESAJUL premierului după întâlnirea cu sindicatele din educație. „Vom înscrie textul convenit din care să rezulte că reprezintă prioritate națională”

MESAJUL premierului după întâlnirea cu sindicatele din educație. Vom înscrie textul convenit din care să rezulte că reprezintă prioritate națională
Premierul României, Nicolae Ciucă , despre greva generală din învățământ
Publicat: 17/05/2023, 16:30
Actualizat: 17/05/2023, 19:21

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri, înaintea ședinței de guvern de la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din educație. La întâlnire a participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, președintele PSD, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, dar și reprezentanți ai Ministerului Muncii.

Cu această ocazie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că educaţia va figura ca prioritate naţională în programul de guvernare ce va fi aprobat, săptămâna viitoare, în cadrul Coaliției şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern.

El a declarat că își dorește să abordeze onest situația din educație, raportând-o la actualele posibilități financiare. De asemenea, a mai precizat premierul, luni – 22 mai – va avea loc o altă întâlnire în același format cu sindicatele din educație.

„Am participat la acest dialog pentru că suntem cu toții de acord că învățământul este prioritate națională, iar acest aspect trebuie să se reflecte în investițiile pe care le facem și în măsurile pe care le luăm. Respect munca oamenilor de la catedră și a întregului personal implicat în procesul educațional, iar cariera didactică trebuie să fie predictibilă și apreciată în raport cu importanța socială pe care o are. Am decis să facem demersurile pentru efectuarea plăților aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic. În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învățământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanța acordată educației. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a afirmat premierul Ciucă.

„În ședința de Guvern de astăzi am aprobat memorandumul pentru deblocarea angajărilor în sistemul educațional, prin exceptarea de la prevederile incluse în Ordonanța 34 din 12 mai 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Excepțiile vor avea în vedere ocuparea unor posturi didactice, didactice auxiliare și nedidactice vacante sau temporar vacante precum şi a funcţiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior de stat, în anul 2023”, a anunțat Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește investițiile din educație, în ultimele luni au fost lansate șase apeluri pentru depunerea de proiecte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale din România. Valoarea acestor apeluri depășește 2 miliarde de euro, proiectele vizând reducerea abandonului școlar, dotarea unităților de învățământ cu mobilier, laboratoare de informatică și științe, laboratoare inteligente, precum și înființarea de grădinițe comunitare ori ludoteci, în cadrul serviciilor complementare, ori de noi școli, la standarde europene (școli verzi), a mai precizat premierul.

Nicolae Ciucă: „Voi susține de fiecare dată că educația este o prioritate pentru Guvern și pentru actuala coaliție de guvernare”

„Era foarte important să avem o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. Împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, de asemenea, în echipă, ministrul Educaţiei, ministrul Finanţelor şi domnul secretar de stat de la Ministerul Muncii, am avut un dialog foarte bun. Ca atare, în urma discuțiilor, am prezentat foarte clar care sunt posibilitățile bugetare ale Guvernului în momentul de față și în felul acesta ne-am angajat să închidem Anexa 8 din Legea 153, o anexă și o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă.

Și, de asemenea, ne-am asumat la nivelul Coaliției ca în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare și cu care va intra în funcțiune noul Guvern, împreună cu reprezentanții sindicatelor, vom înscrie textul convenit prin care să rezulte foarte clar că educația reprezintă prioritate națională.

De astfel, avem măsurile pe care le-am luat până în acest moment, astfel încât să avem legile educației analizate și aprobate de Parlament, inclusiv componenta de salarizare. Este o abordare cât se poate de sinceră și onestă față de toți cei care lucrează în învățământ și este o abordare onestă față de noi, exprimând foarte clar care este posibilitatea financiară în acest moment.

De asemenea, am convenit și am înțeles că este nevoie ca liderii de sindicat să meargă și să prezinte conținutul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, urmând ca luni să avem o nouă întâlnire în același format și să reușim să concretizăm ceea ce am discutat”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern, după întâlnirea cu sindicaliștii din educație.

Sindicaliștii din educație îl contrazic pe Nicolae Ciucă

Sindicaliștii din educație au spus, după întâlnirea cu premierul, că peste 100.000 de profesori intră luni în grevă generală, prima după 18 ani. Decizia vine pe fondul eșecului negocierilor dintre sindicate și Guvern, anunțat miercuri după-amiază de liderii sindicali, la Palatul Victoria.

Sindicaliștii vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că angajații din învățământ nu renunță la greva generală care va începe luni, 22 mai, de la ora 08:00.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

CITEȘTE ȘI:

Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Ligia Deca: „Încă sper că nu ajungem în situaţia în care GREVA de protest din învățământ să fie declanşată”

GREVĂ GENERALĂ în învățământ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...