Profesorii scot la tablă politicienii, GREVĂ GENERALĂ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment

Profesorii scot la tablă politicienii, GREVĂ GENERALĂ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment
Reacția sindicatelor din învățământ după ultima ofertă salarială a Guvernului - FOTO Alexandra Pandrea
Publicat: 17/05/2023, 15:33
Actualizat: 17/05/2023, 17:36

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă generală, prima după 18 ani. Decizia vine pe fondul eșecului negocierilor dintre sindicate și Guvern, anunțat miercuri după amiază de liderii sindicate la Palatul Victoria. Sindicaliștii vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației. Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că sindicaliștii din educație au decis intrarea în grevă generală de luni, 22 mai, la ora 8:00. Premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis au iesit cu reacții pe acest subiect. 

UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după întâlnirea cu sindicaliștii din învățământ că educația reprezintă o prioritate națională pentru Guvern și actuala Coaliție.

Oficialul susține că își dorește să abordeze onest situația privind posibilitățile financiare de acum, precizând că luni va avea loc o altă întâlnire în același format cu sindicatele din educație.

Ciucă: „Voi susține de fiecare dată că educația este o prioritate pentru Guvernul României și pentru actuala coaliție de guvernare”

„Ca atare, în urma discuțiilor am prezentat foarte clar care sunt posibilitățile bugetare ale Guvernului în momentul de fașă și în felul acesta ne-am angajat să închidem Anexa 8 din Legae 153, este o enexă și o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă.

Și de asemenea ne-am asumat la nivelul Coaliției ca în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare și cu care va intra în funcțiune noul guvern, împreună cu reprezentanții sindicatelor, vom înscrie textul convenit prin care să rezulte foarte clar că educația reprezintă prioritate națională.

De astfel, măsurile pe care le-am luat până în acest moment, astfel încât să avem Legile Educației analizate și aprobate de Parlament, inclusiv componenta de salarizare. Este o abordare cât se poate de sinceră și onestă față de toți cei care lucrează în învățământ și este o abordare onestă față de noi, exprimând foarte clar care este posibilitatea financiară în acest moment.

De asemenea, am convenit și am înțeles că este nevoie ca liderii de sindicat să meragă și să prezinte conținutul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, urmând ca luni să avem o nouă întâlnire în același format și să reușim să concretizăm ceea ce am discutat”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern, după întâlnirea cu sindicaliștii din  Educație.

„Dascălii să fie plătiţi la adevărata lor valoare”

UPDATE. Klaus Iohannis a avut și el o reacție cu privire la subiectul grevei generale din învățământ, anunțate pentru data de 22 mai. Șeful statului a precizat, miercuri, că nemulţumirile profesorilor privind salariile sunt îndreptăţite, însă a punctat că problema a fost artificial amestecată cu dezbaterea privind legile educaţiei.

Președintele a reiterat și a susținut ideea că, pentru un învățământ de calitate, pe lângă partea de dotare și investițiii, este nevoie ca „dascălii să fie plătiţi la adevărata lor valoare.”

82% dintre angajații din învățământul sibian au semnat pentru greva generală anunțată în 22 mai

Peste 90% din cadrele didactice din unitățile din învățământ din Sibiu- grădinițe, școli gimneziale și licee – au fost miercuri, preț de două ore, în grevă de avertisment. Mai exact, potrivit profesorului Leonard Gheorghe Stancu –  liderul Sindicatului Preuniversitar Sibiu (SIP) – copiii au venit la școală exact ca într-o zi obișnuită, însă în intervalul 11.00-13.00 au fost supravegheați de profesori, însă facă ca aceștia să-și țină orele de curs.

Liderul de sindicat din Sibiu a declarat pentru Gândul că 82% dintre angajații din învățământul sibian au semnat pentru greva generală anunțată în 22 mai.

Grevă de avertisment și la colegiul unde predă soția președintelui

Potrivit surselor Gândul, toți membrii de sindicat de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu – acolo unde Carmen Iohannis, soția președintelui României este profesor de limba engleză – au fost în grevă de avertisment.

Premierul Nicolae Ciucă are miercuri negocieri cu reprezentanții principalelor sindicate din educație la sediul guvernului, potrivit unui comunicat al executivului. Reamintim că este prima întâlnire a premierului cu sindicatele din educație, după ce acestea au anunțat declanșarea grevei generale pe 22 mai.

„La Sibiu, aproape toate unitățile din județ sunt în grevă de avertisment în intervalul orar stabilit”

Liderul de sindicat sibian a declarat că așteaptă, ca pe fondul acestor demersuri ale sindicatelor din învățământ, Guvernul să iasă din starea de letargie și să ia decizii constructive și de viitor pentru educația româmească.

După 40 de ani de carieră – Leonard Gheorghe Stancu este învățător – acesta susține că, cel puțin în faza de început, cariera de profesor în totalitatea ei este 50% vocație, 50% recompensă, respectiv salariu. Tocmai de aceea recunoaște că un profesor debutant nu doar că nu este motivat profesional, dar nici nu poate supraviețui cu 2500 lei net pe lună.

„Per total unități – grădinițe, școli gimnaziale și licee, procentul urcă undeva la peste 90%. pentru greva generală, cea care va începe luni, 22 mai, avem peste 82% de semnatari din învățământ. Așteptăm să iasă Guvernul din starea de letargie în care se află în ceea ce privește sistemul de învățământ, pentru că, altfel, sunt foarte activi la împărțit ministere, acuma că tot vine rotativa.Să iasă din atitudinea asta față de învățământ și să găsească soluții de rezolvare.

Bănuiesc că știți că anul acesta am avut cea mai mică alocare istorică din PIB, una de 2,1%. Deci guvernul acesta care era la sfârșitul anului trecut când s-a proiectat bugetul, a vândut cumva, ca să folosesc un termen plastic, pielea ursului din pădure. Vi se pare corect ca, noi, angajații din sistemul de stat și zic eu, în special din învățământ, să decontăm neputința Guvernului?

Sunt sigur că nu este corect. Dacă analizăm cariera de profesor în totalitatea ei, ea este – cel puțin în faza de început – 50% vocație, 50% recompensă, respectiv salariu. Pentru mine, care am aproape 40 de ani vechime și gradul unu, să zicem  că salariu, comparativ cu un deburant, este mulțumitor, doar că debutantul se află la limita supraviețuirii și  nu se poate descurca cu 2500 de lei net să-și plătească o chirie, să-și plătească utilități, să se îmbrace, să-mi mai cumpere ceva cărți de specilialitate care i-ar fi necesare.

Liderul de sindicat din Sibiu mărturisșete că nu intenționează nimeni să înghețe anul școlar și nici să împiedice să se dea în condiții normale și la data stabilită examenul de Evaluare Națională sau Bacalaureat.

Interlocurorul Gândul recunoaște însă că, în momentul de față, mingea este în curtea celor de la guvernare și depine doar de ei rezolvarea problemei.

„Mingea este la guvern. Vreau ca lumea care vă citește articolul să știe că ei (guvernanții – n.r.) au aruncat mingea în afara terenului, nu noi. Miercuri, regula a fost următoarea: copiii au venit la școală la program, de la 8.00, ca într-o zi de școală obișnuită.

Au făcut ore până la 11.00, după care activitatea s-a oprit, dar fiecare învățător sau profesor au fost la clasa la care avea ore de la 11.00 la 12.00, respectiv de la 12.00 la 13.00.  După au început ora/orele de curs din orar. Copiii au fost supravegheați, doar că nu s-au prestat activități didactice. Noi i-am sfătuit pe colegi să scrie pe tablă grevă de avertisment și să poarte câteva discuții.

Mai exact, la cei mai mici să le explice că nu este o nenorocire, că este un exercițiu democratic , în momentul în care ai epuizat orice cale și n-ai fost ascultat în demersuri. Să zicem ca o discuție, cumva, de zona educației civice. Evident că nu putem să forțăm pe nimeni să facă ceea ce nu vrea să facă, le putem spune însă atât: că noi ne luptăm și pentru noi, dar ne luptăm și pentru cei care au ales să nu lupte.”

Federaţiile sindicale din Educaţie au organizat, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii. Cadrele didactice trebuie, însă, să fie în şcoală, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheaţi.

Potrivit sindicaliştilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni, cu greva generală, pentru care s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, marţi seară, că speră să nu se ajungă la greva generală din învăţământ, în zilele viitoare urmând noi discuţii cu sindicaliştii. Potrivit acesteia, multe lucruri nu ţin de minister. Deca nu crede că se va ajunge la bulversarea examenelor naţionale.

”Eu încă sper că nu ajungem în situaţia în care greva de protest să fie declanşată”, a afirmat la Digi 24, Ligia Deca.

Întrebată dacă există riscul bulversării examenelor de final de an, ministrul Educației a afirmat: ”Trebuie să luăm această declaraţie şi în logica negocierii sindicale”.

”Ar fi un sacrificiu inacceptabil ca această generaţie de elevi să nu poată finaliza Evaluarea Naţională, Bacalaureatul…şi mai este mult până acolo”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

CITIȚI ȘI:

Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Ligia Deca: „Încă sper că nu ajungem în situaţia în care GREVA de protest din învățământ să fie declanşată”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață