Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Sindicatele din învățământ le spun părinților să țină copiii acasă! REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. Nu este de joacă!
Urmează cea de-a doua săptămână de grevă în educație? - Sursă foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 16/05/2023, 17:42

Angajații din învățământ se pregătesc de proteste care ar putea să blocheze finalul de an școlar, dacă guvernanții nu găsesc soluții pentru ca greva generală anunțată din 22 mai să fie oprită. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), a declarat pentru Gândul că susține revendicările sindicaliștilor din învățământ, pentru că, de câțiva ani, profesorii sunt mințiți de guvernanți în ceea ce privește creșterea salariilor, dar este îngrijorat că cei afectați de grevă vor fi elevii, în special cei care termină liceul și au nevoie de o diplomă de bacalaureat pentru a putea fi admiși la facultățile din Uniunea Europeană.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” – au anunțat că miercuri va fi o grevă de avertisment de două ore și că din 22 mai, angajații din învățământ vor intra în grevă generală, nemulțumiți că cererea lor de a fi crescute salariile nu a fost rezolvată.

„Este nevoie de profesori motivați, care, în afară de vocație, să aibă și un salariu corespunzător”

Reprezentantul părinților elevilor din învățământul preuniversitar susține că, în sistemul de învățământ, este nevoie nu doar de creșteri salariale pentru profesori, ci și de investiții la nivelul întregului sistem.

„Susțin revendicările, în sensul în care nu se mai poate și trebuie să găsim o soluție, astfel încât să convingem clasa politică de faptul că avem nevoie de finanțare corespunzătoare. Și când vorbesc de finanțare, bineînțeles că, pe lângă salarii, mă refer la tot ceea ce înseamnă sistem educațional. Partea de logistică, partea de infrastructură etc.

Dacă am ceva să le reproșez celor din sindicat este că, la subiectul revendicărilor, au făcut referire doar la creșterea salarială. Inclusiv la noi în federație sunt părinți care au spus că nu vor să susțină greva, doar că majoritatea își doresc acest lucru și în sensul în care noi, ca federație, trebuie să gândim la nivel de sistem și nu doar la nivel individual.

Vorbim însă de niște profesori care trebuie să îi pregătească pe copii pentru o viitoare carieră profesională de succes și pentru acest lucru ai nevoie de profesori motivați, care, în afară de vocație, trebuie să aibă și un salariu corespunzător. De aceea susțin această grevă, în sensul în care trebui gândit la nivel de sistem și gândit în perspectivă”, a spus Iulian Cristache.

„Sper ca Ministerul Educației, împreună cu Guvernul, să conștientizeze că nu este de joacă”

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spune că  guvernanții trebuie să găsească repede o soluție pentru ca elevii, în special cei din anii terminali, să nu aibă de suferit.

„Să vedem ce va fi cu partea de examen, pentru că cei care vor suferi sunt elevii, cărora le este întrerupt ciclul de învățare și asta nu este absolut deloc normal. Copiii nu au nicio vină, dar sper ca, într-un final, Ministerul Educației, împreună cu Guvernul României, să conștientizeze că nu este de joacă, că trebuie să se întâlnească repede cu acești oameni, să se pună la masa discuțiilor și să găsească o soluție.

Nemulțumirea este la nivelul acelor copii care termină liceul, au nevoie de o diplomă de bacalaureat și vor să admită la facultățile din spațiul UE. Fără aceste diplome, este o mare problemă, iar acești copii chiar nu merită să fie umiliți astfel.

Așadar, apelul nostru ca federație este către Ministerul Educației și către Guvernul României, în special, să invite cadre didactice, respectiv reprezentanții sindicatelor, la masa dialogului și să găsească nu o soluție de compromis, ci una de perspectivă, viabilă, o soluție de fond, nu doar minciuni.

Cu minciuni, nu facem absolut nimic. Și trebuie să recunoaștem că, în ultimii trei-patru ani, acești profesori au tot fost mințiți și este dreptul lor să-și apere drepturile salariale”, susține Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

„Protestele profesorilor au un impact negativ imens asupra actului de predare-învățare-evaluare”

Miruna Croitoru, președinta Consiliului Elevilor, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că elevii sunt folosiți drept armă emoțională în problema subfinanțării profesorilor.

„Susținem principiile din spate, dar nu suntem de acord ca elevii să fie utilizați drept armă emoțională pentru a atrage atenția asupra subfinanțării. Mai mult decât atât, susținem protestele din educație, dar având în vedere că elevii au dreptul la protest doar în condițiile în care acestea nu afectează orele de curs, conform legislației în vigoare, considerăm protestele profesorilor un impact negativ imens asupra actului de predare-învățare-evaluare.

De asemenea, declarațiile sindicatelor arată și cum drepturile copiilor, la modul general, la educație și la protecție pot fi încălcate.

Cât despre elevii din ani terminali, o neliniște în plus care poate apărea în contextul unei greve prelungite ce ar putea cauza o amânare a examenelor naționale nu cred că este soluția pentru a rezolva subfinanțarea cronică a sectorului de educație”, spune președinta Consiliului Elevilor.

Aproape 75% dintre angajații din învățământ s-au exprimat pentru grevă

Președintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că 73,23% dintre membrii federaţiei s-au exprimat pentru grevă. Acesta a precizat că în 17 mai va fi o grevă de avertisment, activitatea în școli urmând să fie oprită între , între orele 11:00 și 13:00.,

Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI (…) din cei 70.000 de membri de sindicat, 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai.

Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanșarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11:00-13:00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a spus Marius Nistor.

Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă”, a spus Simion Hancescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Ministrul Educației: „Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar”

Ligia Deca își păstrează optimismul cu privire la situația din învățământ. Ministrul Educației a spus că, în zilele ce urmează, va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale.

Întrebată de jurnaliști, pe holul Senatului, dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus: „Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.

Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile și, din punctul de vedere al Ministerului Educației, ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime și să se finalizeze așa cum este structura prevăzută”, a mai spus ministrul Educației.


CITIȚI ȘI:

GREVĂ ÎN EDUCAȚIE. Ciolacu, viitorul premier, mesaj pentru sindicaliști: „Aș vrea o abordare responsabilă față de copiii noștri”

Sindicatele din educație amenință cu GREVA GENERALĂ, din 22 mai / Miercuri, 17 mai, grevă de avertisment: nu se fac cursuri!

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York