Migranții blocați la frontiera Polonia-Belarus „vor muri în curând”: „Nu au apă de băut și nu au primit nimic de mâncare”

Publicat: 26 08. 2021, 11:38

O femeie afgană în vârstă de 52 de ani, blocată într-o tabără improvizată de migranți la granița dintre Belarus și Polonia, riscă să moară fără ajutor urgent, a declarat miercuri pentru AFP o organizație caritabilă care a ajutat migranții. Ambele, Belarus și Polonia, refuză să își asume responsabilitatea.

Grupul de aproximativ 30 de migranți a rămas blocat la frontiera estică a UE de mai bine de două săptămâni, grănicerii polonezi și soldații împiedicându-i să intre pentru a solicita azil.

Guvernul polonez a exclus să permită migranților să treacă granița către regimul belarus într-un „atac hibrid” asupra Uniunii Europene.

„Suntem preocupați de viața unei femei de 52 de ani”, a spus Kalina Czarnog de la fundația Ocalenie (Salvare).

Fundația a spus că femeia are probleme respiratorii și renale și că un total de 12 migranți sunt acum grav bolnavi.

„Nu au apă potabilă. Nu au avut nimic de mâncare”, a declarat fundația, ai cărei reprezentanți comunică cu migranții prin megafoane, deoarece soldații polonezi le împiedică accesul, a declarat pe Twitter.

Varșovia a spus că s-a oferit să ofere ajutor umanitar refugiaților la frontieră, dar că Minsk a refuzat să accepte nota diplomatică a acestora.

Polonia a insistat că migranții – dintre care majoritatea sunt originari din Afganistan – se află pe partea bielorusă a frontierei.

Statul membru al UE sa confruntat cu critici din partea susținătorilor opoziției pentru că nu le-a permis migranților să solicite azil.

Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, precum și comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, au solicitat, de asemenea, Poloniei să primească micul grup de migranți.

„Răspunsul unui stat membru al Consiliului Europei nu poate fi acela de a respinge aceste persoane, de a le refuza accesul la procedurile de azil sau de a le ține închise într-o situație de urgență umanitară”, a spus comisarul Dunja Mijatović.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat săptămâna trecută că simpatizează cu migranții, dar a insistat că sunt „un instrument în mâinile lui Lukașenko” și a promis că Polonia nu va ceda „acestui tip de șantaj”.

Țările UE l-au acuzat pe președintele belarus Alexandru Lukașenko că a facilitat în mod deliberat migrația ilegală a migranților, ca răzbunare împotriva sancțiunilor asupra Minskului.

Varsovia a declarat săptămâna trecută că 2.100 de migranți au încercat să intre în Polonia în mod ilegal din Belarus până acum în august, aproximativ 800 fiind plasați în centre de detenție administrate de stat.

În această săptămână, Polonia a declarat că va construi un gard din sârmă ghimpată înalt de 2,5 metri de-a lungul frontierei pentru a ține migranții în afara acestora și intenționează să dubleze numărul de trupe.