Mii de angajați de la Finanțe, proteste spontane la sediul mai multor administrațiile fiscale din țară. Urmează greva generală?

Publicat: 24 08. 2023, 17:21
Actualizat: 24 08. 2023, 17:25

Angajații din mai multe administrații fiscale din țară au declanșat, joi, proteste spontane, nemulțumiți de atitudinea oficialilor față de revendicările lor.

Membrii Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”, afiliată la Blocul Național Sindical (BNS), au declanșat, joi, proteste spontane joi, la sediile Fiscului din București și mai multe reședințe de județ, printre care Dolj, Bacău, Alba și Baia-Mare.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că nu au fost invitați la negocieri după greva de avertisment și pichetarea de la sediul Ministerului Finanțelor, de marți. Abia miercuri, reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea” au fost invitați la discuții cu ministrul Marcel Boloș, joi, de ora 16:00.

Ce spune legea

„Conform prevederilor legii dialogului social, una din condițiile premergătoare grevei generale este greva de avertisment. Noi facem mâine greva de avertisment, urmând ca în viitor – trebuie să treacă obligatoriu două zile până la declanșarea grevei propriu-zise – probabil că va trece mai mult”, a spus Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”, pentru Gândul, cu o zi înainte de grevă

„De acum trebuie să pregătim ultima etapă a acțiunilor de protest, respectiv greva propriu -zisă. Pentru aceasta trebuie să stabilim împreună o dată certă de începerea grevei – legal se poate începând cu 25.08, poate până atunci se încheie și concediile -, să refacem listele de semnături pentru data respectivă, anunțam din nou guvernul, angajatorul și ITM urile”, transmitea Dorin Modure miercuri, înainte de negocieri.

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane în 10 august, nemulţumiţi de prevederile proiectule de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem, care ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem, conform sindicaliștilor.

Înainte de proteste, Federația Solidaritatea a transmis către Guvern, MF și ANAF o adresă cu privire la greva de avertisment și a solicitat prim-ministrului Marcel Ciolacu rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul.

Sursa foto: BNS