Ministerul Justiției: Ultimele date cu privire la Dragoș Săvulescu

Publicat: 11 09. 2021, 15:16
Actualizat: 11 09. 2021, 16:34
Dragoș Săvulescu (FOTO - Mediafax Foto/Răzvan Lupică)

Ministerul Justiției (MJ) confirmă că o instanță din Grecia a respins, acum trei zile, cererea formulată de autoritățile române cu privire la predarea lui Dragoș Săvulescu, condamnat la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni în Dosarul retrocedărilor din Constanța, alături de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și alte VIP-uri.

Dragoș Săvulescu a fost prins în Mykonos, Grecia, la începutul lunii august, după ce el și iubita sa au dat o petrecere în vila de 87.500 de euro pe lună pe care o închiriaseră pe insulă. Deși Săvulescu le-a interzis petrecăreților să posteze imagini, unul dintre ei chiar asta a făcut și, în plus, a și dat tag locației.

Atunci a intrat pe fir Poliția din Grecia, care l-a reținut pe Dragoș Săvulescu și l-a dus cu mandat de arestare preventivă în vederea predării către România. Numai că instanța din Grecia a respins propunerea de arestare preventivă și l-a pus pe Săvulescu sub control judiciar.

Săptămâna asta, cererea de predare în România a lui Dragoș Săvulescu a fost respinsă.

De ce e Dragoș Săvulescu greu de adus în țară

Dragoș Săvulescu e greu de predat deoarece o instanță din Italia a rejudecat cazul. Judecătorii au decis să şteargă o parte din pedeapsă, iar restul rezultat să fie cu suspendare şi să poată fi ispăşit în Italia.

„Instanța din Republica Elenă a respins miercuri, 08.09.2021, cererea de predare a persoanei condamante Săvulescu Emil-Dragoș, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare”, a se arată în comunicatul MJ.

Ministerul Justiției a explicat într-un comunicat că informarea oficială  cu privire la Săvulescu este transmisă de către autoritățile competente elene autorității judiciare române emitente (Curtea de Apel București) privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre.

„Ministerul Justiției nu deține o informare oficială în acest sens. Instanța din statul de executare are obligația de a informa autoritatea judiciară emitentă și nu autoritatea administrativă.Reamintim diferența fundamentală dintre instituția extrădării și cea a mandatului european de arestare, în sensul că, în cadrul acestei ultime proceduri, cererile de predare se soluționează prin contactul direct dintre autoritățile judiciare”, mai arată MJ.