Ministrul federal de Interne al Austriei, întâlnire cu conducerea MAI. Stadiul discuțiilor despre susținerea aderării României la Spațiul Schengen

Publicat: 26/04/2023, 11:48
Actualizat: 26/04/2023, 19:51

Delegația condusă de Gerhard Karner, ministrul federal de Interne al Republicii Austria, se întâlnește miercuri cu Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne și cu reprezentanți ai principalelor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din România.

Întâlnirea dintre cei doi miniștri de interne, dar și subiectul cel mai importante de pe agenda discuțiilor, au fost confirmate de oficialii Ministerului de Interne de la Viena și de la București încă de marți.

Cei doi miniștri au avut discuții oficiale de la ora 13:00, iar la finalul întâlnirii, începând cu ora 17.00, cei doi miniștri au susținut declarații de presă comune.

„Austria este un partener foarte important pentru România și agenda discuțiilor noastre de azi a vizat temele prioritare pentru statele noastre. Mă bucur că am avut ocazia să ne vedem la București, întâlnirea noastră la nivel politic fiind o consecință firească a dialogului constructiv pe care l-am avut deja la nivel tehnic, de experți, în cadrul ministerelor noastre. De altfel, nu a fost prima întrevedere pe care am avut-o cu domnul ministru în cursul acestui an și cu siguranță nici ultima”, a declarat Lucian Bode, la finalul întâlnirea cu omologul austriac.

„Am discutat despre cooperarea și coordonarea în plan bilateral și în plan european între România și Austria în domeniul afacerilor interne și bineînțeles despre aderarea României la Spațiul Schengen, în cursul acestul an, obiectiv de importanță majoră pentru România”, a detaliat ministul român.

Lucian Bode a afirmat că, la sediul centrului de comandă al Poliției de Frontieră, amândoi au văzut modul profesionist în care sunt apărate granițe țării, implicit cea externă a UE.

„Este interesul nostru comun să discutăm constructiv despre ceea ce ne preocupă, astfel încât să deblocăm situația actuală și să continuăm să dezvoltăm relația bilaterală în spiritul valorilor europene”, a declarat șeful MAI.

Lucian Bode a precizat că l-a asigurat pe omologul austriac că autoritățile române au înțeles foarte bine preocuparea Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației ilegale și s-au implicat foarte activ în lupta împotriva acestui fenomen, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european.

„Însă, o spun cât se poate de deschis acum, când am depășit emoția momentului 8 decembrie 2022, vreau să de înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații etse esențial și nu e firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”, a subliniat Lucian Bode.

Potrivit ministrului Bode, România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității Uniunii Europene și este unul dintre principalii contributori în acest sens. „Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene și indiferent de situație aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele pe care le avem vorbesc de la sine”, a spus șeful MAI, care a trecut în revistă proiectele bilaterale avute de la 8 decembrie în prezent.

„I-am transmis domnului ministru că procesul de aderarea a României la Spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023. Prin modul în care s-a născut ideea europeană de spațiu fără controale la frontierele interne, aderarea la Spațiul Schengen nu e doar un deziderat al României, ci este un drept instituit prin tratatele pentru toate statele membre”, a subliniat Lucian Bode.

„În acest sens vă asigur că avem determinarea de a coopera strâns la nivelul insituțiilor noastre, pentru că suntem foarte hotărâți să ajungem la o soluție pe parcursul acestui an. România este parte a acestei soluții, nu a problemei, am dovedit acest lucru în mod concret, progresele fiind vizibile, iar partea austriacă a avut azi ocazia să se convingă încă o dată de acest lucru”, a declarat ministrul de Interne român. Oficialul a precizat că s-au semnat miercuri trei acorduri cu partea austriacă.

„Am toată încrederea că astăzi Austria s-a convins că Spațiul Schengen va fi mai și mai rezilient cu România țară membră Schengen”, a conchis Lucian Bode.

Ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a admis, în cadrul declarațiilor de presă comune, că România a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migraţiei ilegale, dar mai cale lungă până la o protecţie eficientă a frontierelor externe ale UE.

„Am mare înţelegere pentru doleanţa domnului ministru şi pentru aşteptările poporului român în ce priveşte următoare etapă de aderare la Spaţiul Schengen, dar încă la momentul de faţă trebuie să gândiţi că inclusiv cetăţenii austrieci au aceeaşi dilemă atunci când sunt supuşi unor controale cu Germania. Am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă şi spunem că încă mai este o cale lungă”, a spus ministrul austriac, în conferința de presă cu Lucian Bode.

„Această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria”

„Vizita de astăzi este o continuare firească a activitățile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne din România și din Austria structuri care s-au întâlnit, la nivel tehnic, pe parcursul acestui an. Vizita de azi e o abordare pragmatică a temelor de interes pentru țările noastre”, a declarat ministrul Lucian Bode înainte de discuțiile oficiale.

„Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită aș confirma că această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria la nivelul MAI, relații care s-au răcit, așa cum bine știți, la finalul anului trecut”, a spus ministrul român.

„Agenda de azi, pe lângă temele de interes pentru ministerele noastre, de cooperare bilaterală, cuprinde, evident, subiectul deblocării procesului de aderare a României la Spațiul Schengen. La finalul acestei zile, acțiunile pe care le vom desfășura sper să contribuie la atingerea acestui obiectiv de țară al României, aderarea la Spațiul Schengen”, a declarat Lucian Bode.

Acesta a anunțat că va semna alături de omologul austriac trei acorduri ce vizează activitatea instituțiilor și vor vizita centrul de comandă la Poliției de Frontieră.

„Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat”

„Este foarte important că avem această întâlnire de lucru astăzi și este foarte important să ne vedem, pentru a putea discuta împreună mai ales aspecte de securitate care vizează ambele țări”, a declarat ministrul federal austriac în fața sediului MAI de la București.

Ministrul austriac a precizat că în ultimele luni au avut loc discuții dificile, dar clare, dar sunt și multe puncte comune pe care trebuie să le abordeze.

„Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim de securitatea celor două state, în primul rând vorbim de combaterea călăuzelor, a migrației ilegale, care ne preocupă foarte tare. Și permiteți-mă să vă repet mesajul pe care l-am transmis și anul trecut, că numai împreună cu Poliția Română am reușit să prindem, să destructură, o grupare de migranți ilegali, condusă de un cetățean român”, a afirmat Gerhard Karner.

„Al doilea punct foarte important este ca împreună să reușim să facem presiuni asupra Comisiei Europene, să ne sprijine în continuare, atât operativ, cât și legislativ și financiar, pentru frontiere externe mai sigure”, a spus ministrul.

Cu ocazia declarațiilor de presă, mistrul austriac a fost întrebat de jurnaliști dacă Austria susține aderarea României la Schegen în 2023.

„Permiteți-mi să repet ce v-am transmis de ce nu am putut să votez pe data de 8 decembrie pentru aderarea României la Spațiul Schengen, în primul rând pentru că avem un sistem care nu funcționează. Dacă există controale pe care le efectuați dumneavoastră la frontierele externe ale României, există însă controale și între Germania și Austria. Asta înseamnă că și cetățenii austrieci dacă sunt în Germania sunt controlați, și Franța face la fel cu Germania și aș putea să vă mai dau exemple. Interesul nostru bilateral este să vedem acest sistem să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale”, a spus ministrul austriac.

„De aceea suntem parteneri apropiați, care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective, primii pași i-am reușit, dar mai avem mult de lucru împreună, mai sunt multe controale la frontierele interne din Europa, care n-ar trebui să existe, dar dim motive de securitatea aceste controale există, și pentru asta luptăm împreună și toate celelalte le vom discuta cu domnul ministru”, a spus Gerhard Karner, care s-a declarat deschis discuțiilor.

„Nu pot să vă ofer o dată, fiindcă în primul rând vreau să obținem rezultate împreună pentru ca UE să fie sigură la frontiera externă”, a spus ministrul, care a evitat, în ciuda insistențelor jurnaliștilor, să dea o dată la care ar vota pentru intrarea României în Spațiul Schengen.

Dosarul Schengen

Gerhard Karner, un opozant al admiterii României în Schengen, vine în premieră, într-o vizită oficială la București, după ce mai mulți miniștri de Interne din Schengen au cerut deblocarea aderării României. Gerhard Karner este cel care, alături de cancelarul Austriei, au blocat aderarea României la spațiul Schengen.

România și Bulgaria au rămas în afara spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, aderării celor două țări. Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, doar Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei.

În noiembrie 2022, jurnaliștii Gândul au cerut lămuri de la oficialii Ministerului de Interne din Austria, după ce în presa de la Viena a apărut o declarație a ministrului Gerhard Karner, care preciza că se va opune aderării României la spațiul Schengen.

Într-un răspuns trimis jurnaliștilor Gândul, reprezentanții Ministerului austriac de Interne au arătat că sistemul Schengen este unul „defect”.

„Am avut 100.000 de migranți ilegali ridicați de poliție la granița cu Austria în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrați în nicio țară a Uniunii Europene. Astfel, din punctul de vedere al Ministerului de Interne al Austriei, protecția frontierei externe (frontiera Uniunii Europene – n.r.) nu funcționează. Acesta este motivul pentru care mai multe țări (de exemplu Austria, Germania, Republica Cehă, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia) continuă să-și controleze granițele naționale. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți. Din motive de securitate, Ministerul de Interne se pronunță împotriva ridicării controalelor la frontiere în acest moment”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne din Austria, în răspunsul pentru Gândul.

Teme de discuție

Tema principală a întâlnirii de la București va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe, scrie publicația austriacă exxpress.at.

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securității. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcțional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără granițe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul austriac de Interne, referindu-se la spaţiul Schengen.

Ministrul austriac, care s-a opus la sfârşitul anului trecut aderării României şi Bulgariei la Schengen, a primit săptămâna trecută vizita omologului său din Spania, în condiţiile în care Madridul se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei UE, de la 1 iulie, şi a promis să deblocheze dosarul Schengen.

De altfel, notează Exxpress, citat de News.ro, subiectul migraţiei a dominat alte două întâlniri ale lui Gerhard Karner în perioada premergătoare vizitei în România. Joi, la Viena, Karner a discutat cu ministrul de Interne spaniol Fernando Grande-Marlaska despre situaţia din spaţiul Schengen şi despre stadiul negocierilor în cazul pactului privind azilul şi migraţia. De asemenea, vicepremierul şi ministrul de Interne bulgar Ivan Demerdjiev a fost miercuri la Viena, pentru o întâlnire de lucru.

Ministrul de Interne spaniol Fernando Grande-Marlaska a exprimat, în 21 aprilie, la întâlnirea cu omologul său austriac Gerhard Karner, „angajamentul ferm” de a debloca integrarea deplină a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen şi i-a cerut sprijinul Guvernului austriac în acest sens.

Întrevederea a avut loc în contextul în care, la sfârşitul lunii martie, Grande-Marlaska s-a întâlnit cu ministrul Lucian Bode, care i-a transmis că România este pe deplin pregătită pentru aderare, exprimând disponibilitatea autorităţilor de la Bucureşti de a acționa pentru soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an”.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Guvernul spaniol, ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit la Viena cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ocazie cu care au discutat priorităţile viitoarei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene, din a doua parte a acestui an.

„Printre problemele discutate la întâlnire, cei doi miniştri au abordat includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, problemă pe care preşedinţia spaniolă doreşte să o finalizeze pe parcursul celui de-al doilea semestru”, se arăta în comunicat.

„Spania este un apărător al promovării măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât şi Austria îşi împărtăşesc statutul de „puncte de destinaţie şi tranzit pentru migranţii ilegali şi solicitanţii de azil”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...