EXCLUSIV | Ministerul de Interne austriac a confirmat vizita lui Gerhard Karner la București și întâlnirea cu Lucian Bode. Agenda oficială

EXCLUSIV | Ministerul de Interne austriac a confirmat vizita lui Gerhard Karner la București și întâlnirea cu Lucian Bode. Agenda oficială
Ministrul austriac de Interne, Gerhart Karner, se va întâlni cu omologul român, Lucian Bode
Publicat: 24/04/2023, 18:00
Actualizat: 24/04/2023, 18:41

Purtătorul de cuvânt al ministrului austriac de Interne a confirmat, într-un răspuns la solicitarea Gândul, vizita lui Gerhard Karner la București. Ministrul austriac, care alături de cancelarul Karl Nehammer s-a opus aderării României la spațiul Schengen, se va întâlni cu omologul român, Lucian Bode, cu care a vorbit deja online. Întâlnirea și discuțiile privind vizita în România au fost confirmate și de oficiali ai Ministrului Afacerilor Interne, care lucrează în prezent la definitivarea agendei.

Oficialii Ministerului Federal de Interne de la Viena au confirmat vizita ministrului Gerhard Karner în România, programată pentru miercuri.

„Pot confirma întâlnirea cu ministrul român de Interne. În preajma întâlnirii, ministrul de Interne Gerhard Karner s-a întâlnit, vinerea trecută, cu ambasadorul României la Viena, Emilian Horațiu Hurezeanu, și a avut un apel video cu omologul său român. Au existat și contacte la nivel ministerial în Consiliile UE. Presa austriacă a relatat despre întâlnire astăzi”, a răspuns purtătorul de cuvânt al ministrului Gerhard Karner, Christoph Reiser, pentru Gândul.

Răspunsul nu a inclus însă detalii despre subiectul discuției dintre cei doi miniștri de Interne.

Vizita a fost confirmată și de reprezentanții MAI de la București, care lucrează în prezent pentru finalizarea programului.

Oficiali guvernamentali au confirmat pentru Gândul că pe agenda discuțiilor dintre cei doi miniștri va fi și subiectul aderării la spațiul Schengen, fără însă a detalia poziția ce va fi exprimată, alături de alte teme de interes bilateral. În acest moment se discută posibilitatea organizării unor declarații de presă comune, potrivit informațiilor obținute de Gândul.

Gerhard Karner, un opozant al admiterii României în Schengen, vine în premieră, într-o vizită oficială la București, după ce mai mulți miniștri de Interne din Schengen au cerut deblocarea aderării României. Gerhard Karner este cel care, alături de cancelarul Austriei, au blocat aderarea României la spațiul Schengen.

România și Bulgaria au rămas în afara spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, aderării celor două țări. Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, doar Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei.

În noiembrie 2022, jurnaliștii Gândul au cerut lămuri de la oficialii Ministerului de Interne din Austria, după ce în presa de la Viena a apărut o declarație a ministrului Gerhard Karner, care preciza că se va opune aderării României la spațiul Schengen.

Într-un răspuns trimis jurnaliștilor Gândul, reprezentanții Ministerului austriac de Interne au arătat că sistemul Schengen este unul „defect”.

„Am avut 100.000 de migranți ilegali ridicați de poliție la granița cu Austria în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrați în nicio țară a Uniunii Europene. Astfel, din punctul de vedere al Ministerului de Interne al Austriei, protecția frontierei externe (frontiera Uniunii Europene – n.r.) nu funcționează. Acesta este motivul pentru care mai multe țări (de exemplu Austria, Germania, Republica Cehă, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia) continuă să-și controleze granițele naționale. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți. Din motive de securitate, Ministerul de Interne se pronunță împotriva ridicării controalelor la frontiere în acest moment”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne din Austria, în răspunsul pentru Gândul.

Teme de discuție

Tema principală a întâlnirii de la București va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe, scrie publicația austriacă exxpress.at.

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securității. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcțional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără granițe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul austriac de Interne, referindu-se la spaţiul Schengen.

Ministrul austriac, care s-a opus la sfârşitul anului trecut aderării României şi Bulgariei la Schengen, a primit săptămâna trecută vizita omologului său din Spania, în condiţiile în care Madridul se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei UE, de la 1 iulie, şi a promis să deblocheze dosarul Schengen.

De altfel, notează Exxpress, citat de News.ro, subiectul migraţiei a dominat alte două întâlniri ale lui Gerhard Karner în perioada premergătoare vizitei în România. Joi, la Viena, Karner a discutat cu ministrul de Interne spaniol Fernando Grande-Marlaska despre situaţia din spaţiul Schengen şi despre stadiul negocierilor în cazul pactului privind azilul şi migraţia. De asemenea, vicepremierul şi ministrul de Interne bulgar Ivan Demerdjiev a fost miercuri la Viena, pentru o întâlnire de lucru.

Ministrul de Interne spaniol Fernando Grande-Marlaska a exprimat, în 21 aprilie, la întâlnirea cu omologul său austriac Gerhard Karner, „angajamentul ferm” de a debloca integrarea deplină a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen şi i-a cerut sprijinul Guvernului austriac în acest sens.

Întrevederea a avut loc în contextul în care, la sfârşitul lunii martie, Grande-Marlaska s-a întâlnit cu ministrul Lucian Bode, care i-a transmis că România este pe deplin pregătită pentru aderare, exprimând disponibilitatea autorităţilor de la Bucureşti de a acționa pentru soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an”.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Guvernul spaniol, ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit la Viena cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ocazie cu care au discutat priorităţile viitoarei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene, din a doua parte a acestui an.

„Printre problemele discutate la întâlnire, cei doi miniştri au abordat includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, problemă pe care preşedinţia spaniolă doreşte să o finalizeze pe parcursul celui de-al doilea semestru”, se arăta în comunicat.

„Spania este un apărător al promovării măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât şi Austria îşi împărtăşesc statutul de „puncte de destinaţie şi tranzit pentru migranţii ilegali şi solicitanţii de azil”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”