MIPE a procesat în ultimele 5 luni peste 18.800 de cereri de prefinantare/plată/rambursare cu o valoare de cca. 5 mld. € aferente PO 2014-2020

MIPE a procesat în ultimele 5 luni peste 18.800 de cereri de prefinantare/plată/rambursare cu o valoare de cca. 5 mld. € aferente PO 2014-2020
Sursa FOTO/ MIPE
Publicat: 07/11/2023, 11:43

Peste 18.800 de cereri de prefinantare/plată/rambursare cu o valoare de cca. 5 miliarde euro aferente programelor operaționale (PO) 2014-2020 au fost procesate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în ultimele 5 luni, anunță ministrul Adrian Câciu.

Potrivit lui Adrian Câciu, peste 2,2 miliarde euro au fost rambursate de către Comisia Europeană. Acesta mai precizează că în acest ritm vom avea o rată de absorbtie a fondurilor europene de 92%.

Peste 2,2 miliarde euro rambursate de către Comisia Europeană în această perioadă si alte 2 miliarde euro în curs de rambursare. Cu aceste sume vom avea o rată de absorbtie de 92%, a precizat Câciu.

Ministrul de la MIPE mai spune că în cele 2 luni rămase din acest an urmează să mai depună cereri de rambursare a fondurilor europene în valoare de 1,5 miliarde de euro. Câciu amintește românilor că „fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare pentru economia și infrastructura României”.

Urmează ca, în lunile noiembrie și decembrie să depunem cereri de rambusare la Comisia Europeana de înca 1,5 miliarde euro care vor adăuga, la momentul încasării banilor de către România, la absorbția mai sus amintită, a adăugat ministrul Investițiilor Europene.

Rata de absorbție a României era de 74,65% pe 3 martie 2023

  • 26,65 miliarde euro – bani europeni intrați în România prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă. Acestor sume li se adaugă încă 13,58 miliarde euro – plăți directe către fermieri;
  • 30,10 miliarde euro – valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, reprezentând 103,6% din alocarea totală a României;
  • 77,1 miliarde euro – valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare;
  • 48,43 miliarde euro – valoarea totală a contractelor de finanțare semnate, iar rata de contractare a ajuns la 161,1% din alocare.

Anterior, MIPE a trimis în luna octombrie declarații de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate României. (detalii AICI)

Câți bani europeni au venit în România din 2007

Potrivit MIPE, în prezent, sumele solicitate Comisiei Europene pentru rambursare se ridicau la aproximativ 20,2 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbției de 82,4% din fondurile alocate.

După procesarea documentelor recent transmise de MIPE, sumele solicitate Comisiei pentru rambursare se vor ridica la 21,16 miliarde euro, echivalentul unei rate curente de absorbție de peste 86%.

Conform celui mai recent document de sinteză, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv „Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană”, sumele pe care le-a primit România de la aderare, respectiv din trei Cadre Financiare Multianuale și NextGenerationEU (PNRR) au ajuns 89,39 de miliarde de euro. Totuși, dacă scădem contribuția României la UE, de 28,75 de miliarde de euro, soldul este de 60,64 de miliarde de euro.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?”

VIDEO | IDF a preluat controlul asupra unui complex militar Hamas în nordul Fâșiei Gaza/ Forțele navale israeliene au efectuat atacuri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media