Studiu: NASA ar putea găsi viață extraterestră în 2030 pe „Luna” lui Jupiter

Publicat: 25 03. 2024, 11:42
Sursă Foto - Twitter

Oamenii de știință au dezvăluit că NASA ar putea confirma prezența vieții extraterestre în 2030, pe „Luna” lui Jupiter. Agenția Spațială Americană urmează să lanseze nava „Europa Clipper” în octombrie, acesta urmând să rămână pe corpul astronomic timp de patru ani.

Un nou studiu a analizat instrumentele de la bordul ambarcațiunii, constatând că acestea sunt capabile să capteze o singură celulă vie dintr-un bob minuscul de gheață.

O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Washington a stabilit că instrumentele pot detecta microbii într-unul din sutele de mii de boabe de gheață și pot identifica substanțele chimice care sunt componente cheie ale vieții pe Pământ.

Autorul principal al noului studiu, Fabian Klenner, a spus: „Pentru prima dată, am arătat că chiar și o mică parte a materialului celular ar putea fi identificată de un spectrometru de masă de la bordul unei nave spațiale.

Rezultatele noastre ne oferă mai multă încredere că, folosind instrumentele acestea, vom putea detecta forme de viață similare cu cele de pe Pământ, despre care credem din ce în ce mai mult că ar putea fi prezente pe lunile oceanice”.

Sursa Foto: Shutterstock

Motivul pentru care „Clipper” va fi trimis pe „Europa”

NASA a ales să studieze Europa (unul dintre cei patru sateliți galileeni care orbitează în jurul lui Jupiter) pentru că este bogată în apă și nutrienți specifici – toate acestea ar putea însemna că există viață pe această lună.

Oamenii de știință au stabilit anterior că, pentru ca o planetă să aibă viață, trebuie să aibă trei ingrediente principale:

  • temperaturi care să permită existența apei lichide;
  • prezența moleculelor pe bază de carbon;
  • un aport de energie, cum ar fi lumina soarelui.

Iar „Europa” pare să le aibă pe toate.

Un total de cinci nave spațiale au vizitat corpul planetar îndepărtat, dar „Clipper” este setat să prezinte cele mai puternice instrumente ale oricărei misiuni anterioare – și a fost dezvoltat cu scopul de a căuta viața, scrie Daily Mail.

Nava spațială se va lansa pe o rachetă Falcon Heavy, deținută de compania lui Musk

Frank Postberg, profesor de științe planetare la Freie Universität Berlin, a declarat: „Cu instrumente adecvate, cum ar fi SUrface Dust Analyzer de pe sonda spațială Europa Clipper a NASA, ar putea fi mai ușor decât am crezut să găsim viață sau urme de ea, pe lunile înghețate”.

Europa are un diametru de 1.940 de mile – aproximativ 90% din diametrul Lunii Pământului.

Corpul principal al lui Clipper este un modul de propulsie gigant, proiectat și construit de Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins (APL) din Laurel, Maryland.

Nava spațială se va lansa pe o rachetă Falcon Heavy, deținută de compania lui Elon Musk, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida.