Negocierile dintre Rusia şi Ucraina s-au încheiat: „Au fost identificate subiecte asupra cărora sunt conturate soluţii”

Negocierile dintre Rusia şi Ucraina s-au încheiat: „Au fost identificate subiecte asupra cărora sunt conturate soluţii”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 28/02/2022, 20:19
Actualizat: 28/02/2022, 23:09

Negocierile dintre Rusia şi Ucraina, care au avut loc – luni – în Belarus, s-au încheiat. Rusia şi Ucraina au discutat despre posibilitatea de a organiza o a doua rundă de discuţii în viitorul apropiat, a declarat consilierul şefului biroului preşedintelui ucrainean Podoliak.

„S-au identificat o serie de subiecte asupra cărora au fost conturate soluţii”, a spus delegaţia ucraineană.

Următoarea rundă de discuţii dintre Rusia şi Ucraina ar putea avea loc la graniţa polono-belarusă, a spus Vladimir Medinsky, negociatorul-șef al Rusiei.

În cadrul celei de-a doua runde de negocieri dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, subiectele conturate vor primi o practică specifică de dezvoltare, a spus consilierul şefului biroului lui Zelensky.

Unul dintre membri delegaţiei ucrainene a vorbit despre rezultatele negocierilor de astăzi: „Ucraina şi Federaţia Rusă au terminat prima rundă a negocierilor. Principala discuţie a fost despre încetarea focurilor pe teritoriul Ucrainei şi a desfăşurării luptelor. Mai mult, s-a stabilit prioritatea temelor care au nevoie deja de o implementare din punct de vedere logistic, astea vor merge la consultări în capitalele lor. Şi pe lângă asta s-a stabilit a doua rundă a negocierilor, în cel mai scurt timp, acolo unde aceste subiecte vor primi un plan concret de punere în practică”.

La rândul său, un oficial de la Kiev a confirmat încheierea primei runde a negocierilor şi continuarea discuţiilor zilele următoare.

„Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au avut prima rundă de negocieri. Principalul obiectiv a fost discutarea despre un armistiţiu şi încheierea acţiunilor combatante pe teritoriul Ucrainei. Părţile au stabilit temele asupra cărora trebuie luate decizii, dar, pentru ca aceste decizii să fie implementate prin foaia de parcurs, delegaţiile revin pentru consultări în capitale. Părţile au discutat despre organizarea unei noi runde de negocieri pe măsură ce sunt formulate decizii”, a declarat Mihailo Podoliac, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de CNN şi Sky News.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni, într-o convorbire cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, garanţii de securitate din partea NATO, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei şi demilitarizarea Ucrainei, semnalând disponibilitatea Moscovei de a lansa negocieri în acest sens, scrie Mediafax.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult