Noile categorii de persoane care vor fi incluse în etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19: persoanele fără adăpost și cele cu un grad de handicap

Publicat: 19 01. 2021, 17:16
Actualizat: 06 04. 2021, 14:35
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu (FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto)

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că Executivul pregătește o hotărâre de Guvern care îi va include în etapa a doua de vaccinare antiCOVID-19 pe cei fără adăpost, care vor fi încadrate ca persoane vulnerabile, cei cu un anumit grad de hanidicap sau cei care sunt acasă, după o operație, fiind imobilizați la pat.

Persoanele fără adăpost şi cu un grad de handicap, incluse  în etapa a două de vaccinare anti-COVID-19

Hotărârea de Guvern care prevede includerea în etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19 a persoanelor fără adăpost şi cu un grad de handicap va fi adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, a declarat marți ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

“De asemenea, toți cei care locuiesc sub același acoperiș și cei care îi îngrijesc (n.r. pe cei imobilizați). Este foarte important și avem cu toții poate rude, prieteni, bunici care sunt la pat și care trebuie să fie îngrijiți. Poate că ei nu pot face vaccinul, din motive medicale, și atunci este necesar ca cei din jurul lor să fie protejați, astfel încât să îi protejăm și pe ei. Asta va fi inclus în hotărârea de Guvern care va fi adoptată mâine”, a declarat ministrul Sănătății.

Voiculescu a spus că va efectuată o listă separată de aşteptare pe care cei cu boli cronice se vor putea înscrie şi vor fi sunaţi de către un call center pentru a se programa.

Vlad Voiculescu a vizitat marți, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, centrul de vaccinare de la Romexpo din Capitală.

Deputatul PSD Alexandru Rafila: Programarea clasică, fie prin intermediul internetului, fie telefonic, în cazul lor s-ar putea să nu funcţioneze

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, luni, că pentru vaccinarea anti-COVID a persoanelor fără adăpost ar trebui să existe nişte centre la care se pot prezența iar programarea acestora prin intermediul internetului sau al telefonului s-ar putea să nu funcţioneze, și astfel ar trebui găsită o soluţie.

„Nu ştiu cum va fi comunicat acest lucru. Problema nu este de vaccinat acest grup de populaţie, problema este cum comunici. Trebuie implicarea, probabil, a multor ONG-uri care lucrează cu aceste persoane fără adăpost sau cu unele dintre persoanele fără adăpost şi trebuie să existe nişte centre la care ei se pot prezența şi se pot vaccina, însă programarea clasică, fie prin intermediul internetului, fie telefonic, în cazul lor s-ar putea să nu funcţioneze şi trebuie găsită o soluţie şi pentru aceste persoane”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

STS: Peste 300.000 de persoane care se încadrează în etapa a II-a au fost programate pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Peste 300.000 de persoane care se încadrează în categoriile prevăzute pentru cea de-a doua etapă a campaniei de imunizare s-au programat pentru a se vaccina împotriva COVID-19 în perioada 15 ianuarie, ora 15:00 – 18 ianuarie, ora 15:30.

Anunțul a fost făcut luni de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), după cum informează site-ul agenției Agerpres.